Zprávy - Potravinářství

Nejlepší olej považují lidé za horší a používají raději jiný. Velká chyba, tento je nejzdravější a nejlevnější

V oblasti kuchyňských olejů panuje celá řada nejrůznějších mýtů a polopravd. Ty jsou často spojeny i se snahou jejich výrobců získat pro ten svůj zákazníky a přitom zdiskreditovat konkurenční druhy. Svou roli hrají také trendy, které pravidelně přinášejí do popředí zájmu oleje, které později přinejlepším zapadnou, případně se ukáže, že zase tak dobré nebyly.Olej pro každou příležitostJak se ale ukazuje, v mnoha ohledech je tím nejlepším řepkový olej. Dá se říct, že jde o náš domovský olej, který je z toho důvodu také nejlevnější,…

Redakce KIS, 19.05.2022

celý článek...

"Medové snídaně"

Můžete se opět přihlásit na "Medové snídaně". Projekt je otevřen pro školy a školky z celé ČR. V rámci zábavně naučného dopoledne mohou děti ochutnat med a vyslechnout přednášku o procesu vzniku medu a významu chovu včel od zkušených včelařů. Přihlašovací formulář naleznete zde: https://medovesnidane.cz/forms/index.php?formID=15

Redakce KIS, 18.05.2022

celý článek...

Značky kvality potravin

Národní značky kvalityKlasaPrioritou značky „KLASA“ je především nabízet spotřebitelům kvalitní potraviny, které vykazují výjimečné kvalitativní charakteristiky, jež zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu. Regionální potravinaZnačka udělovaná Ministerstvem zemědělství nejkvalitnějším zemědělským a potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti. Česká…

Redakce KIS, 14.05.2022

celý článek...

Regionální potravina Olomouckého kraje 2022

Máme tady už 13.ročník soutěže o ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje. Hlavní důraz se klade na to, jak se výrobek váže k našemu regionu a z jakých je surovin. Důležitou podmínkou je, že  je vyroben v Olomouckém kraji (OK) a nejméně ze 70% ze surovin z OK nebo v případě, že je to z objektivních důvodů nutné, z České republiky , s odůvodněním, proč surovina  nepochází z našeho kraje. Hlavní surovina musí být ze 100% tuzemského původu. Zájemci mohou přihlásit až 5 výrobků v 1 kategorii.Bližší informace…

Redakce KIS, 24.04.2022

celý článek...

V Česku opět vypukl spor o "neférové marže". Data nastiňují, kdo zvedá ceny nejvíce

S rostoucí inflací na trhu opět houstne spor o to, kdo na jídle "nemorálně" vydělává. Zemědělci, potravináři, nebo obchody? Stát proto začal kontrolovat prodejce, zda situace nevyužívají a nešponují marže u potravin moc vysoko. Zatímco agroobři dohled státu vítají, samotné řetězce, analytiky i malé farmáře systém kontroly zaráží. Jak se vlastně marže počítá a kdo si z ní ukrajuje nejvíc?Obchodní marže, kterou chce stát u vybraných potravin kontrolovat, je rozdíl mezi tržbami za zboží - tedy částkou, kterou dostane obchodník…

Redakce KIS, 22.04.2022

celý článek...

Vyhlášení soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2022

Vážení výrobci potravin, dovolte nám, abychom Vás informovali, že i v letošním roce Ministerstvo zemědělství vyhlásilo celostátní soutěž s názvem Regionální potravina – už třináctý ročník. Udělování značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od potravinářských podniků s počtem maximálně 250 zaměstnanců.  Značka „Regionální potravina“ seznamuje spotřebitele s oceněnými regionálními potravinami a zároveň tak podporuje malé a střední producenty z regionů. Ocenění Regionální potravina obdrží…

Redakce KIS, 06.04.2022

celý článek...

Šampionem soutěže Pivex je Zubr Gold, Pivovar Zubr má titul pivovar třicetiletí

Brno - Šampionem letošního ročníku soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex 2022 se stal Zubr Gold, který zvítězil i mezi světlými výčepními pivy. Pořadatelé 30. ročníku soutěže také na dnešním slavnostním večeru vyhlásili vítěze Zlatého superpoháru Pivex 1992 až 2022, tedy pivovar třicetiletí. I tento titul získal Pivovar Zubr. Současně se soutěží lahvových piv se konal také 8. ročník soutěže sudových piv a první ročník soutěže speciálů.Vítězi Zlatého soudku Pivex 2022 se mezi světlými ležáky stala Gambrinus Nepasterizovaná…

Redakce KIS, 06.04.2022

celý článek...

Vláda podceňuje situaci, potraviny letos zdraží o 30 %, varuje šéfka potravinářů

Inflace, válka na Ukrajině, energetická krize i vysoké ceny pohonných hmot. To vše přispívá i ke zdražování potravin v Česku. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží až o 30 procent. Vláda ale na požadavky Potravinářské komory podle ní nereaguje. Mluvila o tom v pořadu Naše Česko.Letošní zdražování potravin může být rekordní. Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima. Navíc Ukrajina či Rusko jsou důležitými světovými dodavateli také třeba kukuřice nebo olejnin… "Už po…

Redakce KIS, 22.03.2022

celý článek...

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní

Dlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.„Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce…

Redakce KIS, 16.03.2022

celý článek...

Čeká se boj o cenu potravin. Začíná už na českých polích

Napětí se dá čekat u stolu, kde licitují dodavatelé s obchodními řetězci o cenách potravin. V zemědělství totiž raketově rostou ceny hnojiv, krmiv i pohonných hmot.ČlánekTuna ledku, jednoho z nejpoužívanějších hnojiv na českých polích, od loňského roku zdražila ze zhruba 5 tisíc na 17 tisíc korun. Stejné množství močoviny se prodávalo za 6 500 korun, dnes cena sahá k 28 tisícům. Ceny hnojiv jsou přímo závislé na cenách ropy a zemního plynu.Enormně zdražily také krmné…

Redakce KIS, 15.03.2022

celý článek...

Jaké jsou podmínky „Prodeje ze dvora“

Jakým způsobem je u nás legislativně upraven prodej ze dvora, jaké produkty lze prodávat a v jakém množství? To si nyní vysvětlíme v následujícím článku.Prodej ze dvora lze vysvětlit jako:– přímé dodávání malého množství produktů v místě výroby– prodej na tržnicích a tržištích– dodávání do místní maloobchodní prodejny, která dodává produkty konečnému spotřebiteli (za místní maloobchodní prodejnu považujeme prodejnu s odpovídajícím sortimentem živočišných produktů v obci, která je z obcí, v nichž je taková…

Redakce KIS, 09.03.2022

celý článek...

Navrhovaný zákon ochrání zemědělce a potravináře před nekalými obchodními praktikami a zajistí jim férové prostředí

Zákon o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů rozšíří okruh subjektů, na které se bude vztahovat. Zatím platila přísná pravidla proti zneužívání postavení pro společnosti s ročním obratem přes 5 miliard korun. Nově budou pravidla závazná i pro firmy s obratem nad 51 milionů korun. Takových jsou v ČR stovky. Návrh zákona dnes schválila vláda.Navrhovaná úprava zákona o významné tržení síle a jejím zneužití má ochránit zemědělce a potravináře před nekalými praktikami ekonomicky silnějších odběratelů.…

Redakce KIS, 09.03.2022

celý článek...

Představujeme : Brazzale Moravia a.s., Litovel

Brazzale Moravia a.s. patřící do italské skupiny Brazzale je společností, v níž se skloubila kvalitní italská technologie a chuť s českou zemědělskou a chovatelskou kvalitou.V dnešní době je největší sýrárnou v České republice, která se podílí téměř jednou třetinou na celkovém vývozu sýrů z ČR. Mléko je zde zpracováno na sýry podle té nejvyšší italské řemeslné tradice. Sýry jsou z 95% exportovány, a to s velkým benefitem pro českou ekonomiku. Nejdůležitějším výrobkem sýrárny je sýr Gran Moravia, který představuje asi dvě třetiny…

Redakce KIS, 17.02.2022

celý článek...

Regionální podnikové prodejny mlékáren

Prakticky každý podnik zabývající se mléčnou produkcí má v Česku (a nejen zde) svoji podnikovou prodejnu. Tedy prostor, kde prodává zejména produkty vlastní výroby, a to často s určitým finančním bonusem pro zákazníka. Zde může naplno ukázat celé své portfolio v tom nejlepším světle.Pestrá nabídka podnikových prodejenVelmi moderní podnikovou prodejnu mají například  AW Olomoucké tvarůžky v Lošticích u Olomouce, kde pořídíte hlavně zdejší proslavené tvargle – v gastrobalení, v tradičním balení či různé speciality.V…

Redakce KIS, 17.02.2022

celý článek...

Představujeme rajčata z Haňovic

Záměrem ZD Haňovice je pěstovat cherry rajčata nejen s výbornou chutí, ale také s něčím navíc. Tímto benefitem je produkce bez zbytku pesticidů, která je srovnatelná s BIO produkty, popřípadě s produkty pro dětskou výživu.„Poslední pěstební období jsme si již tuto produkci bez chemického ošetření vyzkoušeli a v prosinci roku 2020 jsme úspěšně získali prestižní mezinárodní certifikaci, která dokládá, že rajčata pěstovaná s touto certifikací zaručeně neobsahují zdraví ohrožující zbytky pesticidů.“Vybrané odrůdy, pěstování a péče…

Redakce KIS, 13.02.2022

celý článek...

Pivo bude dál zdražovat

Miloš Cihelka, PrávoPo zdražení piva na začátku letošního roku se musí jeho konzumenti připravit na další růst cen. Mohou být ale nižší než u některých jiných potravinářských výrobků, jež mohou zdražovat o více než deset procent. Ceny piva porostou postupně v průběhu roku.„Pivo bude zdražovat jako jiné zemědělské komodity. Zdražení ale nebude tak velké, protože ceny piva u nás rostou kontinuálně a bude tomu tak i letos. Předpokládat se dá zvýšení cen v řádu jednotek procent,“ řekl Právu agrární analytik Petr Havel.„Opět zdražují…

Redakce KIS, 12.02.2022

celý článek...

Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo

Praha - Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo. Jen 17 procentům respondentů však tyto aktivity pokryly zásadní část spotřeby. O průzkumu, kterého se zúčastnilo 515 dospělých, informovala dnes Akademie věd ČR (AV).Na 83 procent lidí, meziročně o procento méně, uvedlo, že pandemie jejich přístup k potravinám výrazně nezměnila.…

Redakce KIS, 08.02.2022

celý článek...

Do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol se zapojuje každý rok o desítky základek více

Ve školním roce 2021/2022 v rámci projektu Ovoce a zelenina a mléko do škol dodává mléko 12 schválených žadatelů s ročním limitem 322 korun na žáka. Ovoce a zeleninu dodává 16 společností s limitem 282 korun. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který projekt administruje, ukončil k 31. prosinci projekt předchozího školního roku v celkové hodnotě více než 500 milionu korun. „Za uzavřený školní rok 2020/2021 jsme v rámci dodávek ovoce a zeleniny administrovali 148 žádostí od 17 žadatelů a vyplacená částka činila více než…

Redakce KIS, 02.02.2022

celý článek...

PŘÍBĚH: TVARGLE MILOVANÉ I OPOVRHOVANÉ. VE VELKÉ BYSTŘICI OBNOVILI STO LET STAROU TRADICI TVARŮŽKOVÉ VÝROBY

Silné aroma, výrazná chuť a jemná konzistence. Tvarůžky jsou s Hanou spjaty už od dob středověku. David Kapsia se rozhodl, že naváže na tradici, a obnovil jejich výrobu – řemeslně a s důrazem na lokální ingredience. Vyučený sládek se přestěhovali s nově založeným pivovarem do Velké Bystřice. K vynikajícímu pivu Tvarg si tak nyní můžete vychutnat i tvargle, které tu zrají pod valenými klenbami v historických pivovarských sklepech. Letos za ně dostal prestižní ocenění Regionální potravina pro Olomoucký kraj, které je udělováno…

Redakce KIS, 01.02.2022

celý článek...

Cukrářky bojovaly O Priessnitzův dortík

Už po sedmnácté se budoucí profesionální cukráři utkali v soutěži O Priessnitzův dortík. Záštitu nad akcí, kterou pořádá Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník, převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.Do tradiční soutěže se přihlásilo osm žákyň oboru cukrář z Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického, Zlínského a Jihomoravského kraje. Soutěžící prezentovaly slavnostní dort na téma Malým i velkým pánům k narozeninám. Přímo na místě pak zdobily perník…

Redakce KIS, 27.01.2022

celý článek...

Jídlo z Polska je nejméně bezpečné z celé EU. Důkaz dodali sami Poláci

Polsko má děravý systém kontroly potravin. Selhává dohled na jatkách, přibývá záchytů salmonely a nebezpečných potravin má země zdaleka nejvíc v Evropě. Zprávu přinesl polský Nejvyšší kontrolní úřad.Češi v minulosti často ostřelovali kvalitu polských potravin a jejich nedostatečné kontroly. Emoce jitřily nálezy potravin s antibiotiky, kauza technické soli nebo černých porážek.Mnohem tvrdší úder teď přichází zevnitř. Podle závěrů zprávy polského Nejvyššího kontrolního úřadu NIK, o níž informoval list Gazeta,…

Redakce KIS, 24.01.2022

celý článek...

Hejtmanství podpoří regionální značky a farmářské trhy

Olomoucký kraj chce uvolnit na propagaci regionálních produktů i na pořádání oblíbených farmářských trhů statisíce. Návrh ještě musí na svém prosincovém zasedání schválit krajští zastupitelé.„Regionální značky nesou punc kvality, a o tu by mělo jít především. Navíc nejsou jen propagací konkrétních výrobků, ale celého Olomouckého kraje. Farmářské trhy jsou zase skvělým způsobem, jak propojit farmáře se zákazníky,“ řekl Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a rozvoje venkova.Regionální…

Redakce KIS, 07.12.2021

celý článek...

Ministerstvo zemědělství spustilo systém pro oznamování potravin (SOP)

Zřízením elektronického systému dochází k významnému usnadnění celého oznamovacího procesu pro provozovatele potravinářských podniků.Systém pro oznamování potravin (SOP) je elektronický systém pro splnění informační povinnosti dle zákona o potravinách pro doplňky stravy a obohacené potraviny přes portál Ministerstva zemědělství. Zřízením elektronického systému dochází k významnému usnadnění celého oznamovacího procesu pro provozovatele potravinářských podniků. Provozovatel potravinářského podniku, před prvním uvedením doplňku…

Redakce KIS, 12.11.2021

celý článek...

Regionální potraviny a výrobky získaly prestižní značku

Likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. To je jen zlomek produktů, které uspěly v krajské soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima během podzimní etapy výstavy Flora Olomouc. Kromě toho se udělovala i značka Výrobek OK.„Regionální značky jsou známkou kvality, a o tu by mělo jít především. Navíc nejsou jen propagací konkrétních výrobků, ale celého Olomouckého kraje. Jsem proto velmi rád, že se počet kvalitních…

Redakce KIS, 20.10.2021

celý článek...

PRODUCENTI Z OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘEVZALI CERTIFIKÁTY REGIONÁLNÍ POTRAVINY

V krajské soutěži získalo ocenění celkem 8 producentů. Mezi nimi uspěly mimo jiné králičí játrová paštika, likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci Festivalu gastronomie a nápojů Olima na výstavišti Flora Olomouc, kde bylo možné také oceněné výrobky ochutnat a zakoupit. Celkem 79 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se…

Redakce KIS, 16.10.2021

celý článek...

Regionální potravina Olomouckého kraje 2021

                               

Redakce KIS, 31.05.2021

celý článek...

Regionální potravina Olomouckého kraje 2021 - důležité termíny

1)         Termín přijímání přihlášek do soutěže Regionální potravina: do 27. 6. 2021 2)         Způsob přijímání přihlášek: Poštou nebo osobně na adresu: Okresní Agrární komora Šumperk, Jílová 1550/1, 787 01 ŠumperkDatovou schránkou: csyaezwEmailem: oaksumperk@seznam.cz ·      Přihláška musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem (dle typu zaslání) a to nejpozději ke dni ukončení příjmu žádostí.…

Redakce KIS, 31.05.2021

celý článek...

Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích – lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin

Od 12.5.2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod pokutou až do výše 50 milionů korun. Zákaz bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.„Díky této novele již spotřebitelé nebudou klamáni, nabízením potravin, které mají odlišné vlastnosti, ale jsou spotřebitelům nenabízeny ve stejném obalu, označení, barvě, grafice…

Redakce KIS, 28.04.2021

celý článek...

Ministerstvo zemědělství vyhlásí druhou výzvu programu Agricovid potravinářství, žádosti bude přijímat od 15. března

S ohledem na stále omezené možnosti dodávek potravin do veřejného stravování a na trhy vyhlásí Ministerstvo zemědělství (MZe) druhou výzvu v dotačním programu Agricovid potravinářství. Rozhodným obdobím pro posuzování žádostí bude 1. prosince 2020 až 28. února 2021. Příjem žádostí začne 15. března, předtím musí ještě pravidla notifikovat Evropská komise.„Tato dotační podpora zůstává zacílená do oblasti potravinářských a zemědělských podniků, jejichž produkce směřuje do veřejného stravování a na trhy a tržnice, které jsou přijatými…

Redakce KIS, 02.02.2021

celý článek...

Ministerstvo zemědělství podpoří organizace, které distribuují potraviny lidem v nouzi, přidá jim 20 milionů korun

Organizace, které se podílejí na záchraně a následné distribuci potravin v době pandemie koronaviru, dostanou od Ministerstva zemědělství (MZe) ještě v letošním roce navíc 20 milionů korun. Pomůže jim to pokrýt mimořádné náklady, které jim v posledních měsících vznikly. Pravidla programu dnes schválila vláda, peníze uvolní Ministerstvo financí.„Potravinové banky a další organizace mají v souvislosti s pandemií koronaviru zvýšené náklady na distribuci potravin, které jim chceme alespoň částečně kompenzovat. Například…

Redakce KIS, 24.11.2020

celý článek...

Ministr zemědělství: Producentům potravin hrozí kvůli zavřeným restauracím a jídelnám krach, máme pro ně rychlou finanční pomoc

Na producenty potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, jako jsou školní jídelny nebo restaurace, tvrdě dopadají opatření přijatá v souvislosti s pandemií COVID-19. Ti, kterým se meziroční celkové příjmy propadnou o více než čtvrtinu, budou mít nárok na finanční pomoc od Ministerstva zemědělství (MZe).„Na producenty potravin, kteří dodávají své zboží do gastronomických provozů, silně dopadla už jarní vlna pandemie. S vypětím všech sil situaci zvládli, vyčerpali ale téměř všechny své rezervy, které tak…

Redakce KIS, 16.10.2020

celý článek...

V Olomouckém kraji se soutěžilo o ocenění Regionální potravina

Praha, 31. července 2020 – Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Olomouckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2020. O toto ocenění, které je zárukou místního regionálního původu, se letos v kraji ucházelo 107 produktů od 42 výrobců. O značku soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. K udělení značky Regionální potravina navrhla hodnotitelská komise následující výrobky: 1. Masné výrobky tepelně opracované…

Redakce KIS, 04.08.2020

celý článek...

Značku Výrobek OK® získalo letos 13 výrobků

Ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ uděluje Agrární komora Olomouckého kraje od roku 2005. V letošním roce získává toto ocenění 13 výrobků, celkem se značkou pyšní téměř 200 výrobků z odvětví potravinářství a zemědělství.Ve čtvrtek 30. července zasedala sedmičlenná odborná hodnotitelská komise pod vedením ředitele inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci RNDr. Jindřicha Smičky, aby vyhodnotila ty nejlepší potravinářské a zemědělské výrobky. Soutěžilo se celkem v devíti…

Redakce KIS, 04.08.2020

celý článek...

Ministr Toman: Pro českého zákazníka chceme kvalitu za férovou cenu. Obchodníci si nesmí myslet, že nám můžou naservírovat cokoliv

Podílu českých potravin na domácím trhu, dvojí kvalitě potravin, novele zákona o významné tržní síle a podpoře výrobků českých producentů se dnes na Žofínském fóru věnoval ministr zemědělství Miroslav Toman. Tématem fóra byly Potraviny a jejich kvalita z pohledu českého zákazníka. „Některé firmy, obvykle zahraniční, jsou přesvědčeny, že zdejší spotřebitel kvalitu nepozná a je možné mu naservírovat cokoliv. Jinak si totiž nemohu vysvětlit jev zvaný dvojí kvalita, který je prakticky výhradní doménou v takzvaných nových zemích…

Redakce KIS, 17.10.2019

celý článek...

Výrobek OK 2019

 Značku Výrobek OK® získalo letos 12 výrobků Ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ uděluje Agrární komora Olomouckého kraje od roku 2005, tradičně pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje. V letošním roce získává toto ocenění 12 výrobků, celkem se značkou pyšní již více jak 180 výrobků z odvětví potravinářství a zemědělství. Ve středu 12. června zasedala sedmičlenná odborná hodnotitelská komise pod vedením ředitele inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské…

Redakce KIS, 09.10.2019

celý článek...

V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

 Desátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes hodnotitelská komise nominovala výrobky za Olomoucký kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 78 produktů od 31 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.   Soutěž Regionální potravina letos probíhá desátým rokem. Čas prověřil, že se značce daří a že už na našem trhu zdomácněla. Za dobu své existence získala věhlas a oceněné výrobky popularitu.…

Redakce KIS, 14.06.2019

celý článek...

Trh s biopotravinami roste. Nejvíce je Češi kupovali v hypermarketech a supermarketech, kde za ně v roce 2017 utratili 1,4 miliardy korun

Domácí spotřeba biopotravin v roce 2017 byla 3,33 miliardy korun, meziročně tedy vzrostla o 30,5 % a byla nejvyšší od roku 2008. V Evropě je tento nárůst 10,5 %. Vyplývá to z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin registrovanými na Ministerstvu zemědělství (MZe) k 31. 12. 2017. Výsledky průzkumu, který dělá Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), shrnuje Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2017. Nejvíce biopotravin nakoupili čeští spotřebitelé v maloobchodních řetězcích, tedy v supermarketech…

Redakce KIS, 22.04.2019

celý článek...

Česká republika ruší mimořádná veterinární opatření na hovězí maso z Polska, kontrola dovozu ale bude nadále intenzivní

Tuzemští příjemci zásilek hovězího masa z Polska nebudou od zítřka muset před uvolněním masa na trh dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel. Státní veterinární správa (SVS) dnes zrušila mimořádná veterinární opatření (MVO) z 21. února. Včera poskytlo Polsko Evropské komisi i ČR záruky, že učinilo maximum pro to, aby se na trh nedostávalo maso ze skotu nevhodného pro lidskou spotřebu. Kontrola dovozu ale bude ze strany českých dozorových orgánů nadále intenzivní. „Informace, které nám Polsko zaslalo, jsme vyhodnotili jako…

Redakce KIS, 27.03.2019

celý článek...

Ministerstvo zemědělství obdrželo dopis od Polska. Po jeho vyhodnocení případně zahájí rušení mimořádných veterinárních opatření

Dopis polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského s informací o opatřeních přijatých Polskem v souvislosti s problémy na jatkách dnes odpoledne obdrželo Ministerstvo zemědělství (MZe). „Pokud informace uvedené v dopisu vyhodnotíme jako dostačující, jsme připraveni zahájit rušení našich mimořádných veterinárních opatření.  Chci všechny ujistit, že naše dozorové orgány budou nadále intenzivně kontrolovat dovozy. V platnosti zůstává povinné hlášení dovozu potravin 24 hodin předem, budeme dále odebírat vzorky…

Redakce KIS, 26.03.2019

celý článek...

Ministr zemědělství: Polské maso bude nadále pod drobnohledem, i po zrušení mimořádných opatření budou kontroly intenzivní

I po případném zrušení mimořádných veterinárních opatření na hovězí maso z Polska budou nadále probíhat intenzivní kontroly dovozu ze strany dozorových orgánů. Uvedl to v reakci na ohlasy, že Česká republika rezignuje na kontroly, ministr zemědělství Miroslav Toman. Prioritou pro něj nadále zůstává ochrana českých spotřebitelů, proto se kontroly zaměří především na rizikové skupiny potravin, zejména drůbeží a hovězí maso. „Polsko dnes slíbilo splnění řady opatření, které mají zlepšit situaci v sektoru hovězího masa. Přesto…

Redakce KIS, 19.03.2019

celý článek...

Ministr zemědělství: V ČR systém dozoru funguje a osvědčil se, každá zásilka masa musí být nahlášena 24 hodin předem i s místem určení

Systém veterinárního dozoru v ČR, kdy se zásilky masa musí hlásit 24 hodiny před dovozem na místo určení, se osvědčil. Veterináři tak mají přehled a mohou případně dohledat a získat vzorky masa. Od vypuknutí aféry s polským hovězím odebrala Státní veterinární správa (SVS) 224 vzorků masa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zkontrolovala 1708 restaurací a obchodů. „Je pro mě nepochopitelné, proč náš systém veterinárního dozoru jako zbytečně přísný kritizuje Evropská komise. Právě teď, v době afér s polským…

Redakce KIS, 28.02.2019

celý článek...

Vyjádření Ministerstva zemědělství k aktuálním kontrolám v restauracích

S ohledem na nepřesnosti, které se objevují v médiích, uvádí Ministerstvo zemědělství následující informace: Včera ráno (6. 2.) byl ministr Miroslav Toman informován ze strany dozorových orgánů, že existuje podezření, že některé restaurace běžně vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. V této souvislosti ministr Toman uvedl, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země. Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke…

Redakce KIS, 07.02.2019

celý článek...

Ministr Toman: Polsko přijme do konce března novou legislativu, naši veterinární inspektoři prověří situaci na místě

Polsko přijme do konce března změnu legislativy, díky které budou všechna jatka pod nepřetržitým kamerovým dohledem. Zároveň skončí praxe, kdy mohli státní veterinární inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře. V telefonickém rozhovoru s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem to dnes uvedl jeho polský protějšek Jan Krzysztof Ardanowski. „S panem ministrem Ardanowskim jsme se dohodli na užší spolupráci našich dozorových orgánů. Přesvědčil jsem pana ministra, že naši veterinární inspektoři vyrazí do Polska,…

Redakce KIS, 06.02.2019

celý článek...

Ministr Toman po jednání s polskou velvyslankyní Ćwiorovou: Trváme na vysvětlení kauzy a systémové nápravě

Postupné uvolňování informací až pod tlakem okolních států a médií podkopává důvěru u veškeré polské produkce. Uvedl to dnes ministr zemědělství Miroslav Toman při setkání s polskou velvyslankyni Barbarou Annou Ćwiorovou. Prodiskutovali vývoj v kauze polského hovězího masa. To bylo přes původní ubezpečení, že do České republiky se nedostalo, vyvezeno do 14 zemí, včetně Česka. „Zpoždění při informování z polské strany podkopává naši důvěru u veškeré polské potravinářské produkce. Vzhledem k tomu, že jde o opakovaná…

Redakce KIS, 05.02.2019

celý článek...

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách. Povinné hlášení dovozu i zvýšený dozor mají smysl

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh do deseti členských zemí EU. Do ČR se dle sdělení z Polska nedostalo. České dozorové orgány mapují veškeré dovozy masa z Polska a provádějí mimořádné kontroly. „Naše důsledné kontroly a systém hlášení dovozů masa se ukázaly jako opodstatněné. Hovězí maso z Polska je v současné době prioritou při kontrolách v místech určení, kontroly zahrnují i laboratorní…

Redakce KIS, 31.01.2019

celý článek...

Ministr Toman: Polského ministra jsem požádal o oficiální informace k podvodům na jatkách, jsme připraveni spustit nutná opatření

V souvislosti se skandálem na polských jatkách, o kterém včera a dnes informovala média, se dnes v Bruselu setkal český ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Požádal jej o oficiální informace. Po jejich vyhodnocení přijme Česká republika všechna nutná opatření. „Hned poté, co jsem obdržel informace o problémech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Důrazně jsem jej požádal o oficiální informace, které vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“…

Redakce KIS, 28.01.2019

celý článek...

Ministr zemědělství: V diskusi o nastavení pravidel pro slevy panuje shoda, věřím, že začátkem roku budeme mít konkrétní výsledky

Aktuální situaci v potravinářském průmyslu bylo věnováno dnešní Žofínské fórum v Praze. Ministr zemědělství Miroslav Toman na něm hovořil například o českých potravinách, soběstačnosti, dovozu potravin a v této souvislosti také o plošném monitoringu dovozů vepřového masa i tepelně neopracovaných výrobků z nich. Věnoval se rovněž obchodním řetězcům a slevovým akcím. „Když se podíváme na dovozy vepřového masa, vidíme, že rok od roku stoupají. Za letošní první pololetí se v porovnání se stejným obdobím loňského roku dovezlo o 5000…

Redakce KIS, 04.10.2018

celý článek...

Česko ode dneška zavádí plošný monitoring na výskyt viru afrického moru prasat ve vepřovém mase a tepelně neošetřených výrobcích

Počínaje dnešním dnem zavádí Česká republika plošný monitoring na výskyt viru afrického moru prasat (AMP) ve vepřovém mase a tepelně neošetřených výrobcích ze všech zemí, ve kterých se vyskytl AMP. Vzorky budou odebírány Státní veterinární správou a vepřové maso i produkty z něj budou moci být okamžitě uvolněny na trh či ke zpracování. „O situaci v oblasti afrického moru prasat budu v nejbližších dnech intenzivně jednat s eurokomisařem Vytenisem Andriukaitisem a do budoucna nevylučuji ani eventuální zavedení mimořádných…

Redakce KIS, 03.10.2018

celý článek...

Podzimní FLORA OLOMOUC 2018

Podzimní Flora představí (nejen) špičkové produkty ovocnářů a zelinářůPodzim je období, kdy čeští a moravští zahrádkáři i sadaři sklízejí zasloužené plody své náročné celoroční práce. Na olomouckém výstavišti Flora čeká všechny návštěvníky od 4. do 7. října 2018 také bohatý program se spoustou lákadel, doplněný rovněž již tradičně oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem či projektem Rozkvetlé památky.Pavilon AV hlavní expozici v největším pavilonu A se představí nejlepší tuzemští…

Redakce KIS, 01.10.2018

celý článek...

Konec dvojích cen potravin přijde už možná za dva roky. EU dala změnám zelenou

Spotřebitelé z východu Evropské unie mají šanci, že si budou moci kupovat stejně kvalitní potraviny jako lidé na západě kontinentu. Evropský parlament koncem minulého týdne odhlasoval, že prodej zdánlivě stejných, ale méně kvalitních výrobků v různých zemích má být uznán za nekalou obchodní praktiku a postaven mimo zákon. „Není normální, aby výrobek, který vypadá pro spotřebitele na první pohled stejně, měl jiné složení bez toho, aby o tom spotřebitel na první pohled věděl,“ uvedla europoslankyně Olga Sehnalová…

Redakce KIS, 17.09.2018

celý článek...

Světový potravinový summit v Kodani s účastí ČR

Zajištění více lepších potravin pro více spotřebitelů při maximálním využití zdrojů bylo tématem Světového potravinového summitu, který se v závěru týdne konal v Kodani. Účastnili se ho představitelé vlád 56 zemí včetně francouzského ministra zemědělství Stéphana Traverta a více než 200 odborníků z celého světa. Podle analýz Světové organizace pro zemědělství a výživu bude totiž při stávajícím tempu růstu populace do roku 2050 nezbytné vyprodukovat o 60 % potravin více než dosud. Všechny inovativní postupy přitom musí vyhovět…

Redakce KIS, 04.09.2018

celý článek...

Plánované ochutnávky Regionálních potravin

Ochutnávky v rámci projektu Regionální potravina Akce 1  "Tradiční šermířský víkend - Království za koně",  zámek Plumlov, 11.8.2018 Akce 2  "Mariánská pouť ", Branná, 12.8.2018 Akce 3  "Mezinárodní folklorní festival Šumperk",  Šumperk, 18.8.2018 Akce 4   "Kojetínské hody", Kojetín, 19.8.2018 Akce 5   "FARM FOOD festival", Výstaviště Přerov,  29.9.2018 Akce 6   "Jesenické dožínky", Bělá p.Prad., 1.9.2018 Akce 7    "Venkovské trhy ", Šternberk , 1.9.2018…

Redakce KIS, 08.08.2018

celý článek...

Ministr Toman v Bruselu: S polským ministrem budu osobně řešit případy nekvalitních potravin dovezených z Polska

Ministr Miroslav Toman dnes v Bruselu jednal s ministrem zemědělství a rozvoje venkova Polska Janem Krzysztofem Ardanowskim především o nekvalitních potravinách, které se k nám dovážejí, a jak problém řešit. Ministr Toman je připravený individuálně jednat se svým protějškem o jednotlivých nekvalitních produktech, které se na náš trh dostanou a zakázat dovoz od firem, které se prohřeší proti potravinovému právu. „Někteří výrobci potravin nedělají Polsku dobré jméno. Nedávno například naši inspektoři zachytili polská jablka s překročeným…

Redakce KIS, 17.07.2018

celý článek...

Čtvrtina kuřecích prsou obsahovala salmonelu, antibiotika ne

Kuřecí prsní řízky mají díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin punc zdravého masa. Analýza jedenácti vzorků tohoto masa však odhalila ve třech z nich přítomnost salmonely, ve dvou zase nadměrné množství vody. Test zároveň vyvrátil rozšířený názor, že kuřecí maso je plné antibiotik.Spotřebitelský časopis dTest prověřoval u chlazených prsních řízků kvalitu a dodržení legislativních požadavků. Nezávislému testování podrobil celkem jedenáct vzorků. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení.…

Redakce KIS, 13.07.2018

celý článek...

Značku Výrobek OK® získalo letos 14 výrobků

Ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ uděluje Agrární komora Olomouckého kraje od roku 2005, tradičně pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje. V letošním roce získává toto ocenění 14 výrobků, celkem se značkou pyšní již 180 výrobků z odvětví potravinářství a zemědělství.Ve pátek 25. května zasedala sedmičlenná odborná hodnotitelská komise pod vedením ředitele inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci RNDr. Jindřicha Smičky, aby vyhodnotila ty nejlepší…

Redakce KIS, 29.05.2018

celý článek...

V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

Olomouc 25. května 2018 – Devátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes vybírala hodnotitelská komise nejlepší regionální výrobky v Olomouckém kraji. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 48 výrobců se 117 výrobky. Značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich. Soutěž o TOP zemědělské a potravinářské výrobky jednotlivých krajů letos probíhá už devátým rokem. Za dobu své existence si značka…

Redakce KIS, 28.05.2018

celý článek...

Ministr zemědělství: Proti dvojí kvalitě potravin je nezbytný společný postup všech států

Tisková zpráva – Jednotná metodika testování dvojí kvality potravin i jednoznačný legislativní nástroj proti této nekalé praktice na úrovni Evropské unie (EU) byla předmětem Evropského fóra ke dvojí kvalitě potravin v Sofii v Bulharsku. Na tvorbě metodiky se aktivně podílí i experti z Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Současné právní nastavení Evropské unie v této věci není dostatečné, neposkytuje oporu pro zabránění praktik dvojí kvality.…

Redakce KIS, 01.05.2018

celý článek...

Ministr zemědělství: Veterinární kontroly před Velikonocemi zesílily, zaměřují se především na vejce z dovozu

Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) se před Velikonocemi více zaměřují na dovozy vajec a dalších živočišných produktů. Zesílené kontroly začaly už 14. března a potrvají do konce měsíce. Výsledky poté zveřejní SVS. „Posílení počtu kontrol vyžaduji už od svého nástupu do funkce. V současnosti se inspektoři zaměřují na balírny a třídírny vajec, sklady, kam přijíždějí zásilky ze zahraničí,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek. Po svém nástupu do funkce ministr avizoval, že se veterináři soustředí také na…

Redakce KIS, 26.03.2018

celý článek...

Vyhlášení soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2018

Vážení výrobci, dovolte nám pozvat Vás do soutěže kvalitních potravin - Regionální potravina Olomouckého kraje 2018. Veškeré podklady najdete v příloze.  Přihlášky spolu s fotodokumentací a kopií výpisu z rejstříku posílejte do 23.4.2018. Bližší informace Vám rádi zodpovíme na tel. 724 734 693 Ing. Lucie Hošková nebo na tel. 728 730 428 – Jana Neradilová.Zároveň se soutěží Regionální potravina OK 2018 vyhlašujeme ve spolupráci s Olomouckým krajem soutěž Výrobek OK 2018. Pro Vaše zařazení do této soutěže podepíšete pouze…

Redakce KIS, 13.03.2018

celý článek...

Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích

Ministr Milek: Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích, budu usilovat o změnu zákona o významné tržní síleKonkurenceschopnost evropského potravinářství bylo hlavní téma mezinárodní konference Food Forum, kterou dnes v Brně v rámci mezinárodních potravinářských veletrhů Salima 2018 zahájil ministr zemědělství Jiří Milek. Ve svém vystoupení se zaměřil především na nekalé obchodní praktiky a ochranu spotřebitelů před dvojí kvalitou a falšováním potravin.Evropská komise v loňském roce zahájila celoevropskou veřejnou…

Redakce KIS, 28.02.2018

celý článek...

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN - MLÉKO: VÍŠ, CO JÍŠ

Na co byste se měli zaměřit při nákupu mléka? Především na uvedení země původu, způsob jeho ošetření, tedy zda jde o mléko čerstvé či trvanlivé a obsah tuku. Jaké další údaje by měla obsahovat etiketa mléka, můžete vyčíst v příloze.Označování mléka v příloze

Redakce KIS, 24.01.2018

celý článek...

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN - VEJCE: VÍŠ, CO JÍŠ

Vejce v obchodech již sice nezdražují, ale stejně bychom měli být obezřetní. Každé druhé vajíčko v Česku je z dovozu. Jak poznat vejce z české farmy? Podívejte se na označení, které vám může usnadnit nákup.  Označování vajec v příloze

Redakce KIS, 20.01.2018

celý článek...

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN- DŽEMY. VÍŠ, CO JÍŠ

Marmeláda do koblih, džem na chleba a povidla do buchet. Na rozdíl od poslední dobroty si mnoho lidí dodnes plete marmeládu s džemem. Přitom najdete rozdíly na první pohled a ochutnání. Podívejte se, co musí obsahovat takový ovocný výrobek, ať už ve skleničce, nebo na ní.  Označování džemů v příloze.

Redakce KIS, 14.01.2018

celý článek...