Zprávy - Potravinářství

Ministr Toman v Bruselu: S polským ministrem budu osobně řešit případy nekvalitních potravin dovezených z Polska

Ministr Miroslav Toman dnes v Bruselu jednal s ministrem zemědělství a rozvoje venkova Polska Janem Krzysztofem Ardanowskim především o nekvalitních potravinách, které se k nám dovážejí, a jak problém řešit. Ministr Toman je připravený individuálně jednat se svým protějškem o jednotlivých nekvalitních produktech, které se na náš trh dostanou a zakázat dovoz od firem, které se prohřeší proti potravinovému právu. „Někteří výrobci potravin nedělají Polsku dobré jméno. Nedávno například naši inspektoři zachytili polská jablka s překročeným…

Redakce KIS, 17.07.2018

celý článek...

Čtvrtina kuřecích prsou obsahovala salmonelu, antibiotika ne

Kuřecí prsní řízky mají díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin punc zdravého masa. Analýza jedenácti vzorků tohoto masa však odhalila ve třech z nich přítomnost salmonely, ve dvou zase nadměrné množství vody. Test zároveň vyvrátil rozšířený názor, že kuřecí maso je plné antibiotik.Spotřebitelský časopis dTest prověřoval u chlazených prsních řízků kvalitu a dodržení legislativních požadavků. Nezávislému testování podrobil celkem jedenáct vzorků. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení.…

Redakce KIS, 13.07.2018

celý článek...

Značku Výrobek OK® získalo letos 14 výrobků

Ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ uděluje Agrární komora Olomouckého kraje od roku 2005, tradičně pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje. V letošním roce získává toto ocenění 14 výrobků, celkem se značkou pyšní již 180 výrobků z odvětví potravinářství a zemědělství.Ve pátek 25. května zasedala sedmičlenná odborná hodnotitelská komise pod vedením ředitele inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci RNDr. Jindřicha Smičky, aby vyhodnotila ty nejlepší…

Redakce KIS, 29.05.2018

celý článek...

V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

Olomouc 25. května 2018 – Devátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes vybírala hodnotitelská komise nejlepší regionální výrobky v Olomouckém kraji. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 48 výrobců se 117 výrobky. Značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich. Soutěž o TOP zemědělské a potravinářské výrobky jednotlivých krajů letos probíhá už devátým rokem. Za dobu své existence si značka…

Redakce KIS, 28.05.2018

celý článek...

Ministr zemědělství: Proti dvojí kvalitě potravin je nezbytný společný postup všech států

Tisková zpráva – Jednotná metodika testování dvojí kvality potravin i jednoznačný legislativní nástroj proti této nekalé praktice na úrovni Evropské unie (EU) byla předmětem Evropského fóra ke dvojí kvalitě potravin v Sofii v Bulharsku. Na tvorbě metodiky se aktivně podílí i experti z Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Současné právní nastavení Evropské unie v této věci není dostatečné, neposkytuje oporu pro zabránění praktik dvojí kvality.…

Redakce KIS, 01.05.2018

celý článek...

Ministr zemědělství: Veterinární kontroly před Velikonocemi zesílily, zaměřují se především na vejce z dovozu

Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) se před Velikonocemi více zaměřují na dovozy vajec a dalších živočišných produktů. Zesílené kontroly začaly už 14. března a potrvají do konce měsíce. Výsledky poté zveřejní SVS. „Posílení počtu kontrol vyžaduji už od svého nástupu do funkce. V současnosti se inspektoři zaměřují na balírny a třídírny vajec, sklady, kam přijíždějí zásilky ze zahraničí,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek. Po svém nástupu do funkce ministr avizoval, že se veterináři soustředí také na…

Redakce KIS, 26.03.2018

celý článek...

Vyhlášení soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2018

Vážení výrobci, dovolte nám pozvat Vás do soutěže kvalitních potravin - Regionální potravina Olomouckého kraje 2018. Veškeré podklady najdete v příloze.  Přihlášky spolu s fotodokumentací a kopií výpisu z rejstříku posílejte do 23.4.2018. Bližší informace Vám rádi zodpovíme na tel. 724 734 693 Ing. Lucie Hošková nebo na tel. 728 730 428 – Jana Neradilová.Zároveň se soutěží Regionální potravina OK 2018 vyhlašujeme ve spolupráci s Olomouckým krajem soutěž Výrobek OK 2018. Pro Vaše zařazení do této soutěže podepíšete pouze…

Redakce KIS, 13.03.2018

celý článek...

Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích

Ministr Milek: Musíme vyřešit podnákladové ceny v obchodních řetězcích, budu usilovat o změnu zákona o významné tržní síleKonkurenceschopnost evropského potravinářství bylo hlavní téma mezinárodní konference Food Forum, kterou dnes v Brně v rámci mezinárodních potravinářských veletrhů Salima 2018 zahájil ministr zemědělství Jiří Milek. Ve svém vystoupení se zaměřil především na nekalé obchodní praktiky a ochranu spotřebitelů před dvojí kvalitou a falšováním potravin.Evropská komise v loňském roce zahájila celoevropskou veřejnou…

Redakce KIS, 28.02.2018

celý článek...

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN - MLÉKO: VÍŠ, CO JÍŠ

Na co byste se měli zaměřit při nákupu mléka? Především na uvedení země původu, způsob jeho ošetření, tedy zda jde o mléko čerstvé či trvanlivé a obsah tuku. Jaké další údaje by měla obsahovat etiketa mléka, můžete vyčíst v příloze.Označování mléka v příloze

Redakce KIS, 24.01.2018

celý článek...

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN - VEJCE: VÍŠ, CO JÍŠ

Vejce v obchodech již sice nezdražují, ale stejně bychom měli být obezřetní. Každé druhé vajíčko v Česku je z dovozu. Jak poznat vejce z české farmy? Podívejte se na označení, které vám může usnadnit nákup.  Označování vajec v příloze

Redakce KIS, 20.01.2018

celý článek...

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN- DŽEMY. VÍŠ, CO JÍŠ

Marmeláda do koblih, džem na chleba a povidla do buchet. Na rozdíl od poslední dobroty si mnoho lidí dodnes plete marmeládu s džemem. Přitom najdete rozdíly na první pohled a ochutnání. Podívejte se, co musí obsahovat takový ovocný výrobek, ať už ve skleničce, nebo na ní.  Označování džemů v příloze.

Redakce KIS, 14.01.2018

celý článek...