V Olomouckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina
Praha 6. června 2024 – O značku Regionální potravina
Olomouckého kraje soutěžilo 45 místních výrobců se 145 produkty. Mezi
nominovanými výrobky je například Pomazánka tvarohová s paprikou z Doubravského
dvora Václava Osičky, Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně nebo
Klobása s tvarůžky od Lahůdek z Hané Antonína Jelínka. Soutěž Regionální
potravina probíhá každoročně ve všech krajích České republiky.
Hodnotitelská komise se sešla v Olomouci a značku Regionální
potravina Olomouckého kraje navrhla pro rok 2024 udělit těmto výrobkům:
Masné výrobky tepelně opracované
KLOBÁSA S TVARŮŽKY, ANTONÍN JELÍNEK, LAHŮDKY Z HANÉ
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a
polokonzervy
HOVĚZÍ VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ, AGRODRUŽSTVO ZÁBŘEH
Sýry včetně tvarohu
SÝR NA GRIL OVČÍ, MICHAL HRDLIČKA, OFČÍ STATEK BRNÍČKO
Mléčné výrobky ostatní
POMAZÁNKA TVAROHOVÁ S PAPRIKOU, MVDR. VÁCLAV OSIČKA, DOUBRAVSKÝ
DVŮR
Pekařské výrobky včetně těstovin
DRÁSALOVY HUBANCE, PETR SOUČEK, CUKRÁRNA GALERIE
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
OŘECHOVÁ LASKONKA, MONIKA TUROŇOVÁ, CUKRÁRNA V ULIČCE
Alkoholické a nealkoholické nápoje
„DĚTKOVSKÉ“ MOŠT, HOSPODÁŘSKÉ DRUŽSTVO URČICE, DRUŽSTVO
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
OVOCNÉ TRUBIČKY JABLEČNÉ, EDUARD KOZÁK, LUČICKÉ SADY
Ostatní
SKALIČSKÝ MED – KVĚTOVÝ LIPOVÝ, JAROSLAV JURÁŇ – VČELÍ FARMA
SKALIČKA
„Ocenění Regionální potravina nám potvrdilo, že vyrábíme
kvalitní výrobky a získali jsme díky němu nové zákazníky,“ uvedl k loňskému
vítězství pan Ing. Zdeněk Moťka ze společnosti Dubická zemědělská a.s.
„Vítězství v soutěži Regionální potravina nám přineslo
několik významných výhod. Získali jsme prestižní ocenění, které potvrzuje
vysokou kvalitu našich výrobků a zvyšuje jejich důvěryhodnost mezi
spotřebiteli. Zároveň nám otevřelo nové možnosti propagace a marketingu, což
nám pomohlo oslovit širší zákaznickou základnu. Dalším významným přínosem bylo
zapojení do natáčení populárního televizního pořadu Kluci v akci, kde jsme
mohli naše produkty představit široké veřejnosti a získat tak ještě větší
viditelnost. Navíc jsme díky soutěži a vystoupení v pořadu získali cennou
zpětnou vazbu od poroty a odborníků, což nám umožňuje neustále zlepšovat naše
produkty a výrobní procesy. Celkově vítězství posílilo naši pozici na trhu a
podpořilo náš růst a rozvoj,“ říká s vděčností loňský vítěz se Svatojánskými
ořechy v kategorii Ostatní pan Martin Vašíček.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci
Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní
zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory,
Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si
producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Olomouci ve čtvrtek 3. října
2024.
„Velký zájem o soutěž Regionální potravina Olomouckého kraje
mě velice těší. Do soutěže přihlásilo 45 výrobců celkem 145 skvělých lokálních
výrobků. V letošním roce se do soutěže zapojilo mnoho nových výrobců, což
svědčí o tom, že podpora regionality a lokální produkce více a více roste.
Chtěla bych tímto poděkovat všem zúčastněným a vítězům srdečně
blahopřeji," uvedla paní Jana Neradilová, krajská koordinátorka soutěže
Regionální potravina v Olomouckém kraji.
Kontakt:
Eva Češpiva
tisková mluvčí
E: press@szif.cz
M: +420 733 696 550
Pro editory:
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva
zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje.
Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace
zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo
u výrobců. Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku
Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo
potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma
po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových
aktivit na podporu jejich podnikání. Mezi nejvýznamnější marketingové nástroje
patří podpora značky v médiích. Značka Regionální potravina se objevuje
například v televizních pořadech Kluci v akci či Herbář. Pravidelně se můžete
se značkou Regionální potravina setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na
významných akcích jako jsou Dožínky na Letné, Vinobraní na Pražském hradě a
Země živitelka.
Informace o oceněných produktech a další informace naleznete
na Oceněné potraviny – Regionální potravina (regionalnipotravina.cz).
Státní zemědělský intervenční fond (Fond) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době Fond administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Rozvoj venkova. Fond rovněž administruje národní značky kvality potravin Klasa a Regionální potravina. V současnosti má 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení. Více informací naleznete na www.szif.cz.
Redakce KIS, 06.06.2024