Vyhlášení soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2022
Vážení výrobci potravin,
dovolte nám, abychom Vás
informovali, že i v letošním roce Ministerstvo zemědělství vyhlásilo
celostátní soutěž s názvem Regionální potravina – už třináctý ročník. Udělování
značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské
výrobky od potravinářských podniků s počtem maximálně 250 zaměstnanců.
Značka „Regionální potravina“
seznamuje spotřebitele s oceněnými regionálními potravinami a zároveň tak
podporuje malé a střední producenty z regionů. Ocenění Regionální
potravina obdrží každoročně kolem stovky výrobců ze všech regionů ČR (mimo
hlavní město Praha) a jejich výrobky jsou propagovány jak v regionu, kde
byly vyrobeny, tak na akcích celorepublikového charakteru. Vítězné výrobce a
jejich výrobky můžete vidět v televizních pořadech jako je Herbář nebo
Kluci v akci.
V případě, že máte chuť a
zájem zúčastnit se tohoto ročníku soutěže, tak na stránkách www.regionalnipotravina.cz
v záložkách jednotlivých regionů naleznete informace, pravidla, kontakty a
termíny pro účast v krajských kolech. Najdete tam i platnou Metodiku s
přílohami ( přihláškou) platnými od 9.4.2021.
Termín přijímání přihlášek do soutěže Regionální potravina
Olomouckého kraje do 25. května 2022
Soutěžit
mohou zemědělské a potravinářské výrobky v těchto kategoriích :
- Masné výroby tepelně opracované (uzené maso, šunkový salám,
gothajský salám, párky, špekáčky, šunka, tlačenka, jitrnice, slanina,
grilovací klobása, uzené koleno, paštika apod.)
- Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a
polokonzervy (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan,
paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobása,
sušená šunka apod.)
- Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a
tvarohy)
- Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo
apod.)
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
(chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny)
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
7.
Alkoholické
a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné, např. piva, lihoviny, ostatní
alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální
vody apod.)
8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
(čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládaná - ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky
apod.)
- Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)
Do jedné kategorie je možno
přihlásit maximálně 5 výrobků od stejného výrobce. Při přihlášení více výrobků
v rámci jedné kategorie je možné přiložit originál Části A, části C a
Části D pouze jednou.
Zemědělský nebo potravinářský
výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky Regionální potravina
Olomouckého kraje, musí být vyroben na území Olomouckého kraje a nejméně ze 70 % ze surovin z Olomouckého
kraje, nebo v případě, je-li to z objektivních důvodů nutné,
z České republiky, s odůvodněním, proč nepochází surovina
z Olomouckého kraje. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
Způsob
přijímání přihlášek :
·
poštou nebo osobně na adresu : Okresní agrární komora v Přerově,
Wurmova 606/2, 750 02 Přerov
·
datovou schránkou AKOK : csyaezw
·
e- mailem : oakpr@volny.cz (k hodnocení nutno dodat originál přihlášky, zaslání emailem nestačí !)
Každá přihláška
musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem dle typu zaslání
nejpozději ke dni ukončení příjmu žádostí !
Přihláška musí obsahovat :
1) Část
A (Identifikační údaje žadatele), jejíž přílohou je výpis
z Obchodního rejstříku, Živnostenského úřadu nebo výpis z Evidence
zemědělského podnikatele, ne starší 3 měsíců. Přílohu je možné doložit
výpisem pořízeným způsobem umožňující dálkový přístup.
2) Část
B (Technická dokumentace výrobku), jejíž přílohou je u baleného výrobku
srozumitelná a čitelná etiketa všech velikostí obalů nebo srozumitelný a
čitelný náhled všech velikostí obalů, které jsou přihlášeny do soutěže. U
nebaleného výrobku fotografie výrobku.
3) Část
C (Čestné prohlášení žadatele)
4) Část
D (Souhlas žadatele se zpracováním osobních údajů)
Termín a místo zasedání Hodnotitelské komise :
31.5.2022, 10,00 h, velká zasedací místnost RO SZIF
Olomouc, Blanická 383/1, 779 00 Olomouc, GPS : 49.5939903N, 17.2763100E
Termín a místo závozu vzorků k hodnocení :
30.5.2022 v době
7,00 – 15,00 h jednotlivé
úřady OAK (Olomouc, Prostějov, Jeseník, Šumperk a Přerov)
31.5.2022 v době 7,00 – 9,00 h malá zasedací
místnost RO SZIF Olomouc, Blanická 383/1, 779 00 Olomouc, GPS : 49.5939903N,
17.2763100E
Počet výrobků musí být přiměřený pro účely hodnocení osmičlennou komisí a zároveň
s ohledem na případnou tvorbu fotodokumentace u vítězných výrobků.
Minimální počet je stanoven na 2 ks. Vzorky do Hodnotitelské komise jsou ze
strany výrobců poskytovány zdarma. Nevyužité vzorky při hodnocení budou výrobci
vráceny pouze na písemné vyžádání, které bude předáno koordinátorovi krajské
soutěže nejpozději 5 pracovních dní před konáním Hodnotitelské komise.
Termín a místo slavnostního vyhlášení :
29. 9. 2022, OLIMA, festival gastronomie a nápojů,
Výstaviště Flora Olomouc, a.s, Wolkerova 17, 771 11 Olomouc
Na území Olomouckého kraje tuto soutěž organizuje Agrární
komora Olomouckého kraje.
Všechny případné dotazy zodpoví krajská koordinátorka paní Jana Neradilová, tel.
728 730 428, e-mail : oakpr@volny.cz.
Redakce KIS, 06.04.2022