Představujeme rajčata z Haňovic
Záměrem ZD Haňovice je pěstovat cherry rajčata nejen s
výbornou chutí, ale také s něčím navíc. Tímto benefitem je produkce bez zbytku
pesticidů, která je srovnatelná s BIO produkty, popřípadě s produkty pro
dětskou výživu.
„Poslední pěstební období jsme si již tuto produkci bez
chemického ošetření vyzkoušeli a v prosinci roku 2020 jsme úspěšně získali
prestižní mezinárodní certifikaci, která dokládá, že rajčata pěstovaná s touto
certifikací zaručeně neobsahují zdraví ohrožující zbytky pesticidů.“
Vybrané odrůdy, pěstování a péče našich odborníků zaručují
rajský požitek - díky šetrné a udržitelné produkci jsou naše rajčata dostupná
po celý rok. Mají intenzivní chuť a garantují čerstvost a kvalitu, jsou
sklízena zralá a proto jsou přirozeně červená. Jsme výrobní podnik, kterému
záleží na životním prostředí, a proto využíváme obnovitelné zdroje - teplo a
elektrická energie jsou vyráběny v naší bioplynové stanici, dešťová voda je
zadržována a využívána k zálivce, zelené odpady jsou kompostovány a dále
využity, krátká transportní cesta znamená menší spotřebu pohonných hmot a menší
zátěž pro životní prostředí.
„Upřednostňujeme biologickou ochranu - k boji proti škůdcům
nám pomáhají parazitické vosičky a dravé ploštice, k opylení květů používáme
čmeláky. Minulé pěstební období jsme aplikovali přibližně 7.100.000
parazitických vosiček, 75.000 dravých ploštic a 79.500 čmeláků.“
Skleníky jsou součástí Zemědělského družstva v Haňovicích.
Družstvo se rozkládá v okrajové části Hané, západně od Litovle. Svojí severní
částí zasahuje do CHKO Litovelské Pomoraví. Podnik má dlouholetou tradici, je
přímým hospodářským nástupcem původního JZD "Doubrava", zapsaného v
Obchodním rejstříku dne 21. března 1962. Družstvo vzniklo postupným slučováním
původních 16 celků. V roce 1992 prošel podnik transformací do dnešní
majetkoprávní podoby. Dnes obhospodařuje katastrální území části Litovle a
patnácti dalších okolních obcí.
Družstvo se dělí na několik středisek – rostlinná výroba
(pěstování cukrovky, potravinářské pšenice, sladovnického ječmene, řepky, trávy
na semeno a krmné plodiny…), skleníková produkce (pěstování rajčat), živočišná
výroba (chov skotu a prasat)) a nezemědělská činnost provozu Plasty Mladeč
(výroba tiskových strun pro 3D tisk v mnoha materiálových i barevných provedení
a profily pro sestavování průmyslových filtrů).
Ve sklenících (o celkové rozloze přibližně 3 hektarů) pěstují
odrůdu cherry rajčat Angelle.
Hlavní charakteristika rajčat
Angelle:
+ sklízí se jednotlivě
+ má červenou barvu
+ plod je podlouhlého tvaru
+ počet plodů na trsu je max. 18
kusů
+ velice sladká chuť
Získaná ocenění:
- Značka kvality Klasa
- Regionální potravina Olomouckého
kraje
- 1. místo v soutěži o nejlepší
výpěstek ve skupině plodová zelenina (výstaviště Flora Olomouc)
- Certifikace GLOBAL GAP
- Certifikace BEZ PESTICIDŮ
- Ocenění "Ceny Ď" za
významný přínos pro českou potravinu
Proč rajčata?
V žádné lékárně nenajdete takový lék, který by se skládal z
tolika látek potřebných pro vaše zdraví, jako obsahují rajčata. Kdy by si
pomyslel, že se v obchodě dá pořídit takové léčivo? Rajče Solanum lycopersicum
je jedním z těch plodů, které v kuchyni běžně používáte v mnoha variacích.
Španělští kolonisté přivezli rajčata do Evropy přímo z centra aztécké
civilizace. A dnes jsou rajčata základem naší stravy: v salátech, rajčatové
omáčky, vařená rajčata ve slupce, v polévkách, zavařovaná…nebo jako kečup, po
celém světě nejoblíbenější variace.
Bohatství dravých látek v rajčatech je obrovské (snižují
cholesterol, brání infekcím, snižují množství kyseliny močové, posilují
imunitní systém, pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám, stimulují
trávení, pomáhají těl zbavovat se toxinů díky močopudným látkám, zlepšují
hojení ran, kontrolují krevní tlak a co je nejdůležitější, snižují riziko
výskytu až 9 různých typů rakoviny.
Co obsahují?
Čerstvá rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94% hmotnosti)
a malé množství tuků (0,3 %), proteinů (0,8 %) a sacharidů (3,5 %), které se
skládají zejména z glukózy a fruktózy. Jeho výživná hodnota (21 kcal/100 g) je
jedna z nejnižších mezi rostlinnými potravinami, je tedy nízkokalorickou
pochoutkou.
Rajče obsahuje 19 mg na 100 g vitaminu C, což sice není
tolik jako v pomeranči (53 mg/100 g), ale je to dost na to, aby bylo účinným
prostředkem proti kurdějím. Sto gramů rajčete dodává tělu třetinu doporučené
denní dávky tohoto vitaminu pro dospělou osobu. V rajčeti jsou zastoupeny
vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová, jakož i provitamin A, kterého
je ale podstatně méně než v mrkvi nebo v mangu.
Z minerálů si největší pozornost zasluhuje draslík, dále
železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují třikrát více než mléko.
Nevýživné složky se sice nepovažují za živiny v tradičním
slova smyslu, ale v těle plní důležitou úlohu. Rajčata obsahují malé množství
(1 %) rozpustné vlákniny v dužině a více v oblasti okolo jaderníku. Tato
vláknina se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má laxativní (projímavý)
účinek. V průběhu dozrávání se jejich množství snižuje a zvyšuje se obsah
cukru.
Rajčata, stejně jako citron, mají alkalizující účinek na
krev, tkáně a moč, protože obsahují mnohem více minerálních solí než kyselin.
Lykopen (karotenový pigment) – toto barvivo, které rajčatům dodává jejich
typické zbarvení, patří do skupiny karotenoidů. Na rozdíl od betakarotenu se
lykopen v organismu nepřeměňuje na vitamin A, a proto se věřilo, že nemá žádný
fyziologický význam. Nedávno však byly objeveny důkazy o jeho důležitosti pro
lidské zdraví.
Věděli jste, že…
· Riziko
infarktu u lidí, kteří pravidelně konzumují rajčata, je o polovinu menší než u
těch, kteří rajčata pravidelně nejedí (studie z University of North Carolina)
· Muži, kteří
pravidelně konzumují čerstvá rajčata, rajskou omáčku nebo pijí rajčatovou
šťávu, jsou vystaveni mnohem menšímu riziku karcinomu prostaty (výzkum na
Harvardské univerzitě v USA)
· Nezralé (zelené) plody rajčat obsahují nebezpečný alkaloid solanin, který po nadměrném požití dráždí nervovou soustavu, způsobuje rozpad červených krvinek, případně obrnu dechového centra. Solanin však při zrání z rajčat úplně zmizí a na zralých rajčátkách si už můžeme jen pochutnávat a nechat působit jejich pozitivní účinky.
zdroj: http://www.rajcatahanovice.cz/o-nas
e-mail: skleniky@zdhanovice.cz
Větší množství rajčat je třeba předem telefonicky domluvit.
Telefonní kontakt na prodejnu: +420 585 100 309
Redakce KIS, 13.02.2022