Nejlepší olej považují lidé za horší a používají raději jiný. Velká chyba, tento je nejzdravější a nejlevnější

V oblasti kuchyňských olejů panuje celá řada nejrůznějších mýtů a polopravd. Ty jsou často spojeny i se snahou jejich výrobců získat pro ten svůj zákazníky a přitom zdiskreditovat konkurenční druhy. Svou roli hrají také trendy, které pravidelně přinášejí do popředí zájmu oleje, které později přinejlepším zapadnou, případně se ukáže, že zase tak dobré nebyly.

Olej pro každou příležitost

Jak se ale ukazuje, v mnoha ohledech je tím nejlepším řepkový olej. Dá se říct, že jde o náš domovský olej, který je z toho důvodu také nejlevnější, avšak mnoho lidí se mu záměrně vyhýbá. Domnívají se, že není zrovna zdraví prospěšný a že má i řadu dalších nevýhod. Jeho špatná pověst je přitom spojena spíše s tím, kdo a jak řepku pěstuje.

Výroba řepkového oleje probíhá extrakcí nebo lisováním. V obchodech si koupíme především olej rafinovaný, který je přitom jako dělaný na to, co se na něm dělá nejčastěji, tedy na smažení. Má vysoko položený kouřový bod, a tak se jen tak nepřepaluje. Oproti zažitým představám se ale řepkový olej skvěle hodí také do salátů nebo nálevů. Obecně se hodně používá při výrobě potravin a představuje jednu ze základních složek třeba rostlinných tuků či majonéz.

Možná se podivíte, ale řepkový olej je velmi čistým produktem, který nejenže není závadný z hlediska zdravotního, ale dokonce je ještě prospěšný. Vděčí za to nízkému obsahu nasycených mastných kyselin, které jsou nezdravé. Obsahuje naopak velké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou pro organismus skvělé.

Samá doporučení

Řada studií prokázala skutečnost, že řepkový olej má pozitivní vliv na zdraví. Zajímavé jsou například výzkumy, kdy došlo u dobrovolníků ve stravě k nahrazení potravin s velkým obsahem nasycených kyselin právě těmi, jež obsahovaly řepkový olej. Výsledkem byl mnohem kvalitnější krevní obsah, kdy došlo ke snížení hladiny lipidů, jež významně souvisejí s rizikem kardiovaskulárních chorob.

Řepkový olej je například zmiňován v dokumentech s doporučeními pro americké občany. Ti by do svého jídelníčku měli řepkový olej ideálně zařadit. Zajímavý je také pohled na potravinovou pyramidu se zaměřením na oleje, kterou sestavila Německá společnost pro výživu. V nejnižším patře najdeme právě řepkový olej, což znamená, že právě on by měl být pro člověka tím základním olejem.

Zřejmě vás překvapí, že z hlediska dopadu na zdraví překoná řepkový olej nejen své souputníky v podobě slunečnicového nebo kukuřičného oleje, ale dokonce je prospěšnější než olivový olej. Tak proč kupovat drahé trendy oleje, když ten nejlepší moc nestojí a máte ho na dosah ruky.

zdroj: WebMD

Redakce KIS, 19.05.2022

          zpět...