Dobrá zpráva pro mlsouny. Porota vybrala nejlepší regionální dobrůtky
Pokud byste rádi dostali pořádný hubanec a nevíte, kam pro
něj zajít, zkuste Drásalovy hubance. Vyrábí je Petr Souček a jeho ručně hnětené
pečivo nově získalo titul Regionální potravina Olomouckého kraje. Ten uděluje
od roku 2010 Ministerstvo zemědělství. „Olomoucký kraj tuto soutěž podporuje
pravidelně, protože si zakládáme na tom, že náš kraj je regionem šikovných lidí
a zároveň i mnoha chutí. Vítězové letošního kola regionální potraviny to jasně
dokládají,“ uvedl hejtman Josef Suchánek. Do soutěže se letos přihlásilo 45
výrobců se 145 produkty. Tak jako v předchozích letech ani letos nebylo
rozhodování poroty snadné. Medailové pozice dělily od zbytku soutěžících někdy
jen desetiny bodů. V soutěži se hodnotí regionalita a kvalita surovin, chuť
výrobků, jejich vzhled, podíl ruční práce, ale třeba i forma obalu.
„Lokální produkce má zásadní význam pro udržitelný rozvoj
Olomouckého kraje. Výrobci regionálních potravin nemusí vozit suroviny přes
půlku Evropy, často vychází z tradičních a původních receptur, a navíc
přispívají k ekonomickému rozvoji regionu,“ uvedl radní pro oblast životního
prostředí Martin Šmída. Kromě Regionálních potravin se udělovaly také ceny za
nejlepší Výrobky Olomouckého kraje za rok 2024. Vybírá je Agrární komora
Olomouckého kraje, a to už od roku 2005. Letos tohle ocenění získalo 15 výrobků,
celkem už značku obdrželo 255 produktů. Udělované ceny nejsou jen potvrzením
kvality nabízených potravin, jejich držitelům navíc přináší i zásadní
marketingové výhody. Seznam všech oceněných potravin najdete i na krajském
webu.
Jaroslav Kropáč, Olomoucký kraj
Redakce KIS, 21.10.2024