Dobrá zpráva pro mlsouny. Porota vybrala nejlepší regionální dobrůtky

Pokud byste rádi dostali pořádný hubanec a nevíte, kam pro něj zajít, zkuste Drásalovy hubance. Vyrábí je Petr Souček a jeho ručně hnětené pečivo nově získalo titul Regionální potravina Olomouckého kraje. Ten uděluje od roku 2010 Ministerstvo zemědělství. „Olomoucký kraj tuto soutěž podporuje pravidelně, protože si zakládáme na tom, že náš kraj je regionem šikovných lidí a zároveň i mnoha chutí. Vítězové letošního kola regionální potraviny to jasně dokládají,“ uvedl hejtman Josef Suchánek. Do soutěže se letos přihlásilo 45 výrobců se 145 produkty. Tak jako v předchozích letech ani letos nebylo rozhodování poroty snadné. Medailové pozice dělily od zbytku soutěžících někdy jen desetiny bodů. V soutěži se hodnotí regionalita a kvalita surovin, chuť výrobků, jejich vzhled, podíl ruční práce, ale třeba i forma obalu.

„Lokální produkce má zásadní význam pro udržitelný rozvoj Olomouckého kraje. Výrobci regionálních potravin nemusí vozit suroviny přes půlku Evropy, často vychází z tradičních a původních receptur, a navíc přispívají k ekonomickému rozvoji regionu,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída. Kromě Regionálních potravin se udělovaly také ceny za nejlepší Výrobky Olomouckého kraje za rok 2024. Vybírá je Agrární komora Olomouckého kraje, a to už od roku 2005. Letos tohle ocenění získalo 15 výrobků, celkem už značku obdrželo 255 produktů. Udělované ceny nejsou jen potvrzením kvality nabízených potravin, jejich držitelům navíc přináší i zásadní marketingové výhody. Seznam všech oceněných potravin najdete i na krajském webu.

Jaroslav Kropáč, Olomoucký kraj



Redakce KIS, 21.10.2024

          zpět...