V Olomouckém kraji se soutěžilo o ocenění Regionální potravina
Praha, 31. července 2020 – Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi
z Olomouckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2020. O toto
ocenění, které je zárukou místního regionálního původu, se letos v kraji ucházelo 107 produktů
od 42 výrobců. O značku soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení bylo v kategorii
Alkoholické a nealkoholické nápoje.
K udělení značky Regionální potravina navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
1. Masné výrobky tepelně opracované
Králičí tlačenka AGROLAPIN s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Dančí paštika s divokým kořením Designfood s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu
Roztomilák PROFI MP STAVBY s.r.o
4. Mléčné výrobky ostatní
Tvarohový dezert karamel Zlata Ronzová Mádrová
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
Farmářský pšeničný kváskový pecen WELLART, s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
NEUDĚLENO
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
HOLBA Premium Pivovar Holba a.s.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Salát ledový ZELTR AGRO
9. Ostatní
Pšeničná mouka hladká světlá MJM agro a.s.
„Těší nás v letošním roce větší zájem ze strany nově přihlášených výrobců, jejichž podíl byl zhruba třetinový. Nejpočetněji zastoupenou kategorií byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje, ve které suverénně, co do počtu, dominovala piva. Porota v celé kategorii ochutnala 21 vzorků od 10 regionálních výrobců“, říká krajská koordinátorka Ing. Zlata Lakomá z Agrární komory Olomouckého kraje.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.
Výrobky za Olomoucký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců
Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu,
Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a
Potravinářské komory ČR.
V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková, tisková mluvčí SZIF
Redakce KIS, 04.08.2020