V Česku opět vypukl spor o "neférové marže". Data nastiňují, kdo zvedá ceny nejvíce
S rostoucí inflací na trhu opět houstne spor o to, kdo na jídle "nemorálně" vydělává. Zemědělci, potravináři, nebo obchody? Stát proto začal kontrolovat prodejce, zda situace nevyužívají a nešponují marže u potravin moc vysoko. Zatímco agroobři dohled státu vítají, samotné řetězce, analytiky i malé farmáře systém kontroly zaráží. Jak se vlastně marže počítá a kdo si z ní ukrajuje nejvíc?
- Obchodní marže, kterou chce stát u vybraných potravin kontrolovat, je rozdíl mezi tržbami za zboží - tedy částkou, kterou dostane obchodník od zákazníka, a náklady na prodané zboží - tedy částkou, kterou zaplatil obchodník na pořízení zboží.
Marže ze své definice nemůže být vyšší než 100 procent. "Právě hodnoty 100 procent by marže dosahovala v případě, kdy obchodník dostává zboží od dodavatele zadarmo, což se v reálném světě pochopitelně neděje. Pokud tedy obchodník dodavateli musí zaplatit byť jen jedinou korunu, bude jeho marže vždy nižší než 100 procent," vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.
autor: Pavla Adamcová
více na: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/potraviny-marze/r~9024edfec13b11ecb13cac1f6b220ee8/
Redakce KIS, 22.04.2022