Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře Olomouc.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

Masné výrobky tepelně opracované

DRAHOUŠOVY KLOBÁSKY

LUCIE DOBEŠOVÁ

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

PEČENÝ KRÁLÍK

AGROLAPIN

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ KOULE MIX KOŘENÍ

PETR ČECH

Mléčné výrobky ostatní

PASTEROVANÁ ČERSTVÁ SMETANA

ZLATA RONZOVÁ MÁDROVÁ

Pekařské výrobky včetně těstovin

HANÁCKÝ KOLÁČ

ING. SVATAVA BUKVOVÁ

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

VĚTRNÍK Z DOBROT

DOBROTY SOCIÁLNÍ PODNIK

Alkoholické a nealkoholické nápoje

MOŠT JABLKO/ŘEPA

AGROCHOV JEZERNICE

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

CIBULOVÉ CHUTNEY NA ČERVENÉM VÍNĚ

JAKUB TRČKA

Ostatní

ZMRZLINA Z KRAVÍNA SMETANOVÁ

VÁCLAV OSIČKA

„Značka Regionální potravina je ocenění kvality naší řemeslné tvarůžkárny. Díky ní jsme navázali spolupráci s dalšími producenty v našem regionu. Marketingová podpora značky nám dopomohla k pěkným výstupům v médiích. Vnímáme, že pro zákazníka je Regionální potravina známou a důvěryhodnou,“ vysvětlil David Kapsia, provozní ředitel tvarůžkárny TVARGLE ve Velké Bystřici, oceněný Regionální potravinou v roce 2021.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory Olomouckého kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Flóry Olomouc na konci letošního září.

„Toto je můj první ročník, který mohu organizovat ve vlastní režii. Spolu s týmem z okresních Agrárních komor jsme odvedli kus práce. Letos se přihlásilo rekordních 133 výrobků od 48 producentů. Těší mě, že z devíti výrobků navržených na ocenění máme čtyři výrobce, kteří získávají značku Regionální potravina úplně poprvé. Ráda bych poděkovala všem zúčastněným a těšíme se na podzimní ochutnávkové akce, kde budeme moci nové výrobky představit,“ říká koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Jana Neradilová.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Miroslav Bína

tiskový mluvčí

e-mail: press@szif.cz

Redakce KIS, 01.06.2022

          zpět...