Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět
výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od
Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání
ocenění se uskuteční na Floře Olomouc.
Hodnotitelská komise
navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2022 těmto
výrobkům:
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
Masné výrobky tepelně opracované |
DRAHOUŠOVY KLOBÁSKY LUCIE DOBEŠOVÁ |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně
neopracované, konzervy a polokonzervy |
PEČENÝ KRÁLÍK AGROLAPIN |
|
Sýry včetně tvarohu |
KOZÍ KOULE MIX KOŘENÍ PETR ČECH |
|
Mléčné výrobky ostatní |
PASTEROVANÁ ČERSTVÁ SMETANA ZLATA RONZOVÁ MÁDROVÁ |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
HANÁCKÝ KOLÁČ ING. SVATAVA BUKVOVÁ |
|
Cukrářské výrobky včetně
cukrovinek |
VĚTRNÍK Z DOBROT DOBROTY SOCIÁLNÍ PODNIK |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
MOŠT JABLKO/ŘEPA AGROCHOV JEZERNICE |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě |
CIBULOVÉ CHUTNEY NA ČERVENÉM VÍNĚ JAKUB TRČKA |
|
Ostatní |
ZMRZLINA Z KRAVÍNA SMETANOVÁ VÁCLAV OSIČKA |
„Značka Regionální potravina je ocenění kvality naší řemeslné tvarůžkárny.
Díky ní jsme navázali spolupráci s dalšími producenty v našem regionu.
Marketingová podpora značky nám dopomohla k pěkným výstupům v médiích. Vnímáme,
že pro zákazníka je Regionální potravina známou a důvěryhodnou,“ vysvětlil
David Kapsia, provozní ředitel tvarůžkárny TVARGLE ve Velké Bystřici, oceněný
Regionální potravinou v roce 2021.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva
zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a
potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory,
Agrární komory Olomouckého kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky
získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou
označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním
vyhlášení v rámci Flóry Olomouc na konci letošního září.
„Toto je můj první ročník, který mohu organizovat ve vlastní režii. Spolu s
týmem z okresních Agrárních komor jsme odvedli kus práce. Letos se přihlásilo
rekordních 133 výrobků od 48 producentů. Těší mě, že z devíti výrobků
navržených na ocenění máme čtyři výrobce, kteří získávají značku Regionální
potravina úplně poprvé. Ráda bych poděkovala všem zúčastněným a těšíme se na
podzimní ochutnávkové akce, kde budeme moci nové výrobky představit,“ říká
koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Jana Neradilová.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy.
Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a
potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo
zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní
zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415
produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových
stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
Redakce KIS, 01.06.2022