Jídlo z Polska je nejméně bezpečné z celé EU. Důkaz dodali sami Poláci
Polsko má děravý systém kontroly potravin. Selhává dohled na jatkách, přibývá záchytů salmonely a nebezpečných potravin má země zdaleka nejvíc v Evropě. Zprávu přinesl polský Nejvyšší kontrolní úřad.
Češi v minulosti často ostřelovali kvalitu polských potravin a jejich nedostatečné kontroly. Emoce jitřily nálezy potravin s antibiotiky, kauza technické soli nebo černých porážek.
Mnohem tvrdší úder teď přichází zevnitř. Podle závěrů zprávy polského Nejvyššího kontrolního úřadu NIK, o níž informoval list Gazeta, nefunguje systém kontroly potravin už roky a země je jasným evropským lídrem v záchytech nebezpečných potravin.
Tamní dozorové orgány nemají dostatek veterinářů, kteří kontrolují porážky zvířat. Možnou příčinou je vysoká fluktuace pracovníků a jejich nízké výdělky, které se pohybují mezi třemi až 3,5 tisíci zlotých měsíčně (maximálně necelých 19 tisíc korun).
Redakce KIS, 24.01.2022