PŘÍBĚH: TVARGLE MILOVANÉ I OPOVRHOVANÉ. VE VELKÉ BYSTŘICI OBNOVILI STO LET STAROU TRADICI TVARŮŽKOVÉ VÝROBY
Silné aroma, výrazná chuť a jemná konzistence. Tvarůžky jsou
s Hanou spjaty už od dob středověku. David Kapsia se rozhodl, že naváže na
tradici, a obnovil jejich výrobu – řemeslně a s důrazem na lokální ingredience.
Vyučený sládek se přestěhoval
i s nově založeným pivovarem do Velké Bystřice. K
vynikajícímu pivu Tvarg si tak nyní můžete vychutnat i tvargle, které tu zrají
pod valenými klenbami v historických pivovarských sklepech. Letos za ně dostal
prestižní ocenění Regionální potravina pro Olomoucký kraj, které je udělováno
těm nejlepším produktům ve 13 krajích.
David Kapsia začínal s vlastním minipivovarem, který založil
na rodném Hanácku. Před třemi lety ho oslovil starosta Velké Bystřice,
malebného městečka blízko Olomouce. „Chtěl, abych uvařil pivo ke staletému
výročí republiky,“ vzpomíná David Kapsia. „A potom se mě zeptal, zda ten můj
pivovar rovnou nechci přestěhovat do Velké Bystřice,“ směje se David Kapsia,
který měl již v té době hotové plány na rozšíření a přestěhování svého pivovaru
do nových větších prostor. „Nejdříve jsem váhal, ale pak jsem vstoupil do těch
nádherných zámeckých sklepů a to místo mi zcela učarovalo,“ vzpomíná David
Kapsia. Ve Velké Bystřici se pivo dříve vařilo a historické pivovarské sklepy s
kamennými klenbami mají dodnes unikátní genius loci, díky kterému se sem
sjíždějí turisté z širokého okolí.
Pivo a tvargle
Dnes jsou historické sklepní prostory nejen domovem pro
pivní sudy, ale také tu zrají jedinečné tvargle – či jinak tvarůžky. „Výraz
tvargl vznikl z německého slova ‚quark‘, které znamená tvaroh. Na Moravě se
říká tvargle nebo tvarůžky, v Čechách jsou to syrečky,“ vysvětluje David
Kapsia. „S myšlenkou, že bych chtěl mít vlastní řemeslnou výrobnu tvarůžků a
obnovit tak hanáckou tradici, jsem si pohrával dlouho. Byla to velká výzva,
protože vyrobit tvargle je poměrně obtížné, oproti například měkkým či dlouho
zrajícím sýrům,“ popisuje David Kapsia. V tuzemsku existuje kromě tvarglárny
Davida Kapsii jen jedna společnost, která vyrábí tvarůžky, a to velkovýrobna
olomouckých tvarůžků v Lošticích.
Nejlepší jsou ty, co procházejí
Tvarůžek je jediný ryze český sýr zrající pod mazem. Je
unikátní tím, že je to živý produkt – jeho chuť i aroma se vyvíjejí v
závislosti na době zrání. „Naše tvarůžky mají odlišné vlastnosti oproti klasickým
sýrům. Konzumenti často zapomínají, že tvarůžek není jako český eidam. Tvargle
mají několik fází zrání – někdo má rád jemné tvarohové srdce uprostřed, někdo
si počká na prozrálé tvarůžky a labužníci ocení tekuté (tedy přezrálé)
tvarůžky, které si můžete namazat na chleba,“ vysvětluje David Kapsia. Tvarůžky
zrají v horizontu čtyř až sedmi týdnů a obecně platí, že čím jsou zralejší, tím
je jejich konzistence tekutější a zároveň aroma silnější. „Zlaté pravidlo zní,
že tvarůžek chutná nejlépe 45 minut po vytažení z ledničky. V chladném
prostředí tvargl správně neprozraje. Vlivem pokojové teploty se tvarůžek
nadechne a chutná pak královsky,“ říká David Kapsia s úsměvem.
Punc kvality potvrdilo ocenění Regionální potravina
„Naše tvarůžky se vyrábějí z 100% českého tvarohu, který
odebíráme z místních mlékáren v Olešnici a Jaroměřicích. Všechny produkty
děláme řemeslně s velkým podílem ruční práce. Naší specialitou je, že jim na
konci procesu dopřejeme koupel v černém pivu, která jim dodá nezaměnitelnou chuť,“
říká David Kapsia. Za své tvargle získal letos majitel tvarglárny ocenění
Regionální potravina pro Olomoucký kraj, které si klade za cíl podporovat
lokální výrobce a šířit osvětu o regionálních výrobcích. „Ocenění Regionální
potravina vnímám jako prestižní a jsem velmi rád, že se nám ho hned napoprvé
podařilo získat. Věřím, že nám pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech,“ říká
David Kapsia.
Vlastní pekárna a restaurace
Gastroturistika je v tuzemsku na vzestupu. To vnímá i David
Kapsia, který chce zákazníkům poskytnout kompletní kulinářský zážitek.
„Organizujeme exkurze do našeho pivovaru
i tvarglárny, chceme návštěvníkům nechat nahlédnout do
zákulisí výroby a rovněž jim osvětlit specifika procesu vzniku našich
produktů,“ říká David Kapsia. V říjnu roku 2021 otevřela své brány nově
zrekonstruovaná restaurace a rovněž se Velké Bystřici začal péct řemeslný
chléb. „Je to pro mě smysluplné spojení. Zákazník si může dát pivo a k tomu
tvarůžek na poctivém čerstvém chlebu. Teď už nám tady chybí jen máslo,“ směje
se David Kapsia. „To je zatím jen vize, ale i ty je důležité mít, protože kdo
se bojí, nesmí do lesa,“ uzavírá David Kapsia.
Více informací o tvarglích naleznete na webových stránkách:
https://www.tvarg.cz/tvaružkárna-tvargle
O značce Regionální potravina
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku
Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům,
které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěž má za cíl podpořit domácí
producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v
obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou
vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální
potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k
dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz
Redakce KIS, 01.02.2022