Výsledky "Regionální potravina Olomouckého kraje" 2023

Praha 31. května 2023 – Regionální pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu bylo zázemím pro hodnotitelskou komisi, která již po čtrnácté nominovala výrobky do soutěže o prestižní značku. Do krajské soutěže se přihlásilo 45 místních výrobců se 129 produkty. Tlačenka světlá od výrobce Dubická zemědělská ovládla kategorii - Masné výrobky tepelně opracované. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.

 

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:


„Výhra v soutěži Regionální potravina nám přinesla celou řadu příležitostí. Nejen, že nás začalo vyhledávat více lidí, ale měli jsme také možnost se účastnit mnoha akcí včetně natáčení pořadu Kluci v akci. Byla to velmi zajímavá zkušenost, která se člověku jen tak nepoštěstí.

Každopádně logo Regionální potravina ručí za stálost kvality výrobku, což je pro mne v dnešní době naprosto stěžejní,“ uvedl Jakub Trčka, manažer společnosti Nikoleta-Maria, výrobce oceněného Cibulového chutney.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě hodnocení potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex.

„Jsem potěšena z velkého zájmu výrobců o naši soutěž Regionální potravina v Olomouckém kraji. Letos bylo hodnoceno 129 výrobků od 45 výrobců. Soutěž zaujala i celou řadu nových výrobců, kteří se rozhodli zapojit poprvé, což je projev rostoucího zájmu o regionální potraviny a skvělý potenciál Olomouckého kraje. Děkuji všem za jejich účast a těším se na další spolupráci,“ uvedla paní Neradilová, krajská koordinátorka soutěže Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka.

Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Eva Češpiva

tisková mluvčí

e-mail: press@szif.cz

mobil: +420 733 696 550



Redakce KIS, 01.06.2023

          zpět...