Výsledky "Regionální potravina Olomouckého kraje" 2023
Praha 31. května 2023 – Regionální pracoviště Státního
zemědělského intervenčního fondu bylo zázemím pro hodnotitelskou komisi, která
již po čtrnácté nominovala výrobky do soutěže o prestižní značku. Do krajské
soutěže se přihlásilo 45 místních výrobců se 129 produkty. Tlačenka světlá od
výrobce Dubická zemědělská ovládla kategorii - Masné výrobky tepelně
opracované. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech
krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:
„Výhra v soutěži Regionální
potravina nám přinesla celou řadu příležitostí. Nejen, že nás začalo vyhledávat
více lidí, ale měli jsme také možnost se účastnit mnoha akcí včetně natáčení pořadu
Kluci v akci. Byla to velmi zajímavá zkušenost, která se člověku jen tak
nepoštěstí.
Každopádně logo Regionální
potravina ručí za stálost kvality výrobku, což je pro mne v dnešní době
naprosto stěžejní,“ uvedl Jakub Trčka, manažer společnosti Nikoleta-Maria,
výrobce oceněného Cibulového chutney.
V Hodnotitelské komisi zasedli
jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského
intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní
veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu.
Komisí navržené výrobky získají na základě hodnocení potvrzeného ministrem
zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si
producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci podzimní výstavy Flora
Olomouc – Hortikomplex.
„Jsem potěšena z velkého zájmu
výrobců o naši soutěž Regionální potravina v Olomouckém kraji. Letos bylo
hodnoceno 129 výrobků od 45 výrobců. Soutěž zaujala i celou řadu nových výrobců,
kteří se rozhodli zapojit poprvé, což je projev rostoucího zájmu o regionální
potraviny a skvělý potenciál Olomouckého kraje. Děkuji všem za jejich účast a
těším se na další spolupráci,“ uvedla paní Neradilová, krajská koordinátorka
soutěže Regionální potravina v Olomouckém kraji.
Soutěž probíhá opět ve všech
krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou
získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Cestou
podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou.
Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší
inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních
potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému
posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje.
Regionální potravina je projektem
Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku
administruje. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je
podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci,
Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete
setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako
jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka.
Podrobnosti o soutěži jsou
dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Eva Češpiva
tisková mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Redakce KIS, 01.06.2023