Představujeme : Brazzale Moravia a.s., Litovel
Brazzale Moravia a.s. patřící do italské skupiny Brazzale je
společností, v níž se skloubila kvalitní italská technologie a chuť s českou
zemědělskou a chovatelskou kvalitou.
V dnešní době je největší sýrárnou v České republice, která
se podílí téměř jednou třetinou na celkovém vývozu sýrů z ČR. Mléko je zde
zpracováno na sýry podle té nejvyšší italské řemeslné tradice. Sýry jsou z 95%
exportovány, a to s velkým benefitem pro českou ekonomiku. Nejdůležitějším
výrobkem sýrárny je sýr Gran Moravia, který představuje asi dvě třetiny
produkce. Vedle něho se vyrábí sýr Verena, sýry provolone, scamorza, pařené
sýry, ricotta, mozzarelly, caciotta a všechny čerstvé výrobky pro podnikové
prodejny La Formaggeria Gran Moravia.
Historie sýrárny sahá do poloviny 90. let, kdy se paní Marie
Martinů, původem z Mohelnice a žijící v italské Modeně v oblasti výroby sýru
Parmigiano Reggiano, rozhodla vybudovat stejnou řemeslnou sýrárnu, jaké se
právě tam nacházejí, a vyrábět zde sýr stejného typu s dlouhou dobou zrání. V
říjnu roku 1996 se narodil první sýrový bochník. Vyrábět a prodávat sýry
italského typu ve světě ale není snadné, proto společnost hledala partnera,
který by jí pomohl udělat skok vpřed. Takového partnera našla v italské rodině
Brazzale.
Rodina Brazzale přinesla všechny své zkušenosti a tradici.
Výroba sýru se zdokonalila a byla nainstalována nová zařízení. V roce 2003 vznikl
sýr Gran Moravia, zcela originální receptura i značka, plod vycházející z
italské tradice, ale s velmi silnou identitou provázanou s moravským územím.
Množství zpracovávaného mléka rychle stouplo z původních 6.000 litrů denně na
dnešních více než půl milionu litrů.
Skupina Brazzale je průkopníkem v ohleduplném chování k
životnímu prostředí a v úspoře zdrojů. V roce 2010 vytvořila “Ekoudržitelný
řetězec Gran Moravia” v jehož rámci stanovila přísná pravidla rovnováhy
životního prostředí a pohodlí zvířat, která musí dodavatelé ve svých chovech
dodržovat. Kromě toho je od roku 2012 Gran Moravia prvním sýrem na světě, který
má vypočtenu svoji “vodní stopu” (Waterfootprint) udávající jaké je celkové
množství vody spotřebované v celém výrobním řetězci, od suroviny po hotový
výrobek.
Již od roku 2003 je sýr Gran Moravia oceněn národní značkou
kvality KLASA, kterou uděluje Státní zemědělský intervenční fond mimořádně
kvalitním výrobkům. V roce 2011 obdržel hlavní cenu za “Nejlepší inovaci
výrobku” na mezinárodním veletrhu ANUGA v Kolíně nad Rýnem – Německo. Od roku
2012 vlastní certifikaci “The Vegetarian Society” vzhledem ke své vhodnosti pro
vegetariánskou stravu.
O projektu La Formaggeria Gran Moravia
Prodejní řetězec La Formaggeria Gran Moravia se zrodil ze
snahy společnosti Brazzale Moravia a.s. nabídnout českému zákazníkovi nový
způsob přístupu k nejlepším mléčným výrobkům a sýrům celé skupiny Brazzale
spolu s kvalitními, vhodně vybranými ingrediencemi italské kuchyně.
Cílem tohoto konceptu je vyplnit mezery na českém
maloobchodním trhu, který je téměř výhradně zaměřen na velkoobchodní řetězce a
organizovanou distribuci, a chybí struktury, které by zákazníkovi nabídly,
prostřednictvím školeného a specializovaného personálu, odpovídající péči díky
přímému a osobnímu kontaktu.
Na nakupování nepohlížíme jako na pouhou nutnost, ale jako
na příležitost prožít příjemné chvíle při nákupu kvalitních a zdravých potravin
za výhodné ceny.
Naplnit toto předsevzetí bylo možné díky silnému postavení
společnosti, největšího českého výrobce kvalitních sýrů, a rovněž díky velkým
zkušenostem rodiny Brazzale jak v Itálii, tak i ve světě.
Do roku 2007 se společnost soustředila na rychlý a nezbytný
průmyslový růst a vývoz. Koncem téhož roku započal pilotní projekt otevřením
prvního vlastního obchodu v centru Olomouce.
Na základě této zkušenosti zahájil Roberto Brazzale spolu se
svým týmem projekt zaměřený na vybudování maloobchodní prodejní sítě. Každý
detail vybavení byl studován s důrazem na funkčnost a na navození klidného a
příjemného prostředí. Výběr a školení personálu bylo podrobeno přísným
kritériím. Sortiment výrobků byl pečlivě vybrán s důrazem na udržení příznivých
cen. V neposlední řadě byla vytvořena vlastní značka, která vychází z italské
tradice, ale zároveň je i srozumitelná českému zákazníkovi.
Koncem roku 2011 byly otevřené už 3 obchody, v roce 2012
další 4. Na konci roku 2013 měl řetězec již 11 prodejen, v současnosti jejich
počet stoupl na více než dvě desítky. Sortiment výrobků dodávaných do obchodů
přímo z litovelské sýrárny a z mateřské firmy Brazzale, pod značkami Brazzale,
Alpilatte a Zogi, byl rozšířen i o mnoho dalších sýrů a gastronomických
specialit přímo od italských výrobců
Po uvedení řady „Přímo z naší sýrárny“ na podzim roku 2012
jsme schopni nabídnout našim zákazníkům čerstvé výrobky, které je možno
zakoupit v našich prodejnách již druhý den od výroby. Jedná se o čerstvé máslo prvotřídní
kvality, mozzarellu, caciottu, ricottu, giuncatu, syrovátku, zákys, jogurty a
další mléčné výrobky vlastní produkce.
Nenechte se zmást elegancí a vytříbeností našich obchodů: La
Formaggeria Gran Moravia se nezaměřuje pouze na vyšší střední vrstvy, právě
naopak, díky přímému vztahu výrobce – spotřebitel jsou naše ceny na českém trhu
bezkonkurenční.
Kontaktní informace
Brazzale Moravia a.s., Tři Dvory 98, 784 01 Litovel
IČO: 63319551, DIČ: CZ63319551
Telefon: +420 585 343 274
E-mail: info@brazzale.cz
Redakce KIS, 17.02.2022