V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu
Desátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes hodnotitelská komise nominovala výrobky za Olomoucký kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 78 produktů od 31 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Soutěž Regionální potravina letos probíhá desátým rokem. Čas prověřil, že se značce daří a že už na našem trhu zdomácněla. Za dobu své existence získala věhlas a oceněné výrobky popularitu. Výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí.
Prestižní značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V Olomouckém kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. O soutěž je každoročně velký zájem. Letos se přihlásilo 31 výrobců se 78 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje 2019 těmto výrobkům:
Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované
KLOBÁSA HOVĚZÍ Zemědělské družstvo Kokory
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu
Ovčí brynza Zemědělské družstvo Jeseník
4. Mléčné výrobky ostatní
Pomazánka tvarohová s česnekem MVDr. Václav Osička
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
Partutovický pecák makový Zemědělské družstvo Partutovice
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Medovník z Dobrot Dobroty sociální podnik s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
Litovel Gustav 13° Pivovar Litovel a.s.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Džem Černý rybíz s aronií Viktorie Zemánková
9. Ostatní
Skaličský med – květový lipový Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková tisková mluvčí SZIF
Redakce KIS, 14.06.2019