Konec masných hodů. Řízky zdražily o třetinu, jíme přebytky vepřoviny dovezené z EU

Nedělní vepřový řízek přestává být samozřejmostí. Během loňského roku zdražil kilogram karé - ze kterého se smaží řízky - o 1,66 eura. Třetinové zvýšení ceny, to je již tuhá káva pro běžné spotřebitele, protože krok s karé, lidově karmenádlí, drželi také plec, stehno či bůček. Ty zdražily zhruba o čtvrtinu. Zhruba o euro je dražší než před rokem i kuře, největší konkurent vepřového.

Posledních sedm let konzumace vepřovice na Slovensku trvale stoupala. V roce 2021 celková spotřeba masa dosáhla 71,1 kilogramu na obyvatele, z čehož vepřovina tvořila více než polovinu, bez dvou dekagramů rovných 40 kilogramů. Od roku 2015 do roku 2021 narostla její spotřeba o deset kilogramů. Slovensko zažívalo vepřové hody, ale ne vlastní zásluhou. Většina masa, které si našinci koupili v obchodech, pocházela z dovozu.

Pokud řekněme ještě v roce 1997 80 procent vepřovice pocházelo ze slovenských farem, v loňském roce z každých deset prodaných kilogramů to bylo už jen 2,5 kilogramu. Statistika by byla o něco lepší, kdyby chovatelé ze Slovenska nevyváželi jednak odstavčata, ale zejména vykrmená prasata, která končí na jatkách v Polsku či v Maďarsku.

více na  ZDROJ: https://ekonomika.pravda.sk/ekologia/clanok/655083-koniec-masovych-hodov-rezne-zdrazeli-o-tretinu-ludi-nezaujima-kvalita-iba-cena-tvrdi-predseda-druzstva/?fbclid=IwAR1sgm-wQpFISrhdr8JclXrPgeuuuYEvZVzysj0IbiRXJRo7DVHCCbm-Bko



Redakce KIS, 30.01.2023

          zpět...