Víte co je CARC?
Prozatím neznámá zkratka
znamená anglický překlad Národního centra zemědělského a potravinářského
výzkumu. To vznikne od začátku roku sloučením Výzkumného ústavu zemědělské
techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i.
(VÚPP) s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i. (VÚRV). Vznikne tak jedno
vědecké centrum zastřešující hlavní oblasti výzkumu v celém
zemědělsko-potravinářském sektoru.
„Tento krok neohrozí žádný z probíhajících výzkumů, řízení však bude
racionálnější. Tři dosud samostatné výzkumné ústavy se slučují v jeden,“
upozornil ministr zemědělství Marek Výborný. K hlavním důvodům integrace
dosavadních tří samostatných veřejných výzkumných ústavů patří jejich tematické
propojení a mezioborový přesah. Dále se tím vytváří větší portfolio možností
získání financí a spolupráce. Posílí se také možnosti financování ze
zahraničních zdrojů. Předpokládá se rovněž dosažení vyššího výzkumného výkonu,
navýšení výzkumných příležitostí i zefektivnění využití veřejných financí.
Díky multidisciplinaritě nové integrované výzkumné instituce se otevírá
příležitost pro výzkumná témata, která přesahují stávající hranice jednotlivých
ústavů. „Vědecký výzkum se tak může posunout a lépe reagovat na výzvy moderního
zemědělství a potravinářství,“ řekl ředitel nové instituce a dosavadní ředitel
VÚRV, Mikuláš Madaras.
Zdroj: MZe
Redakce KIS, 13.12.2024