Agrární komora České republiky k cukru
České cukrovary nemají v současné době lehkou situaci. Vedle toho, že hrozí nový zákaz dalšího přípravku na ochranu rostlin, musí navíc bojovat se silným konkurentem a na nerovném „hřišti“. Dovozy levného cukru z Ukrajiny totiž způsobují, že prodejní ceny cukru nepokrývají náklady výrobců. V posledních letech jim přitom rostly veškeré náklady, a hlavně platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. A proč je ukrajinský cukr tak levný? Protože tamní pěstitelé cukrové řepy nemusí splňovat přísné podmínky jako ti na unijním trhu. Je také paradoxní, že se k nám vozí unijní cukr z Bulharska, kde přitom není žádný cukrovar. Asi má původ v jiné zemi mimo EU. Jelikož je Česká republika přebytkovou zemí, tuzemské cukrovary musí hledat další odbytiště. A vypadá to, že český cukr bude v budoucnu chutnat lidem v zemích střední Afriky. Tam totiž aktuálně čeští výrobci zaměřují svou pozornost.
Redakce KIS, 12.12.2024