Agrární komora České republiky k cukru

České cukrovary nemají v současné době lehkou situaci. Vedle toho, že hrozí nový zákaz dalšího přípravku na ochranu rostlin, musí navíc bojovat se silným konkurentem a na nerovném „hřišti“.  Dovozy levného cukru z Ukrajiny totiž způsobují, že prodejní ceny cukru nepokrývají náklady výrobců. V posledních letech jim přitom rostly veškeré náklady, a hlavně platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. A proč je ukrajinský cukr tak levný? Protože tamní pěstitelé cukrové řepy nemusí splňovat přísné podmínky jako ti na unijním trhu. Je také paradoxní, že se k nám vozí unijní cukr z Bulharska, kde přitom není žádný cukrovar. Asi má původ v jiné zemi mimo EU. Jelikož je Česká republika přebytkovou zemí, tuzemské cukrovary musí hledat další odbytiště. A vypadá to, že český cukr bude v budoucnu chutnat lidem v zemích střední Afriky. Tam totiž aktuálně čeští výrobci zaměřují svou pozornost.


Pěstitelé cukrové řepy dostávají další ránu.

Evropská unie totiž zvažuje zákaz dalšího ochranného přípravku na její pěstování. Navíc od letošního roku už zemědělci nemohou používat k moření osiv neonikotinoidy, a tak rostliny musí stříkat až čtyřikrát za sezónu, tedy podstatně častěji, jinými povolenými přípravky. Taková situace je zcela vážně přitažená za vlasy. Mnoho účinných látek, které jsou v Evropské unii zakázané, jsou jinde běžně povolené. Pěstitelům se tak nemusí pěstování této tradiční tuzemské plodiny v budoucnu vyplácet, protože zemědělci ze třetích zemí nemusí splňovat přísnější environmentální a administrativní požadavky a dokážou tak cukrovou řepu produkovat levněji.

Redakce KIS, 12.12.2024

          zpět...