Výrobek OK 2024

Proč se zúčastnit soutěže Regionální potravina?

  1. Prestiž a ocenění kvality: Prestiž je hlavní motiv výrobců pro získání tohoto ocenění, které je vnímáno jako symbol kvality a důvěry.
  2. Podpora prodeje: Značka Regionální potravina posiluje důvěru u zákazníků, což vede ke zvýšení prodeje a k rozvoji vašeho podnikání.
  3. Budete vidět: Zapojením se do různých marketingových aktivit projektu vám značka umožňuje být více vidět.
  4. Spolupráce: Projekt poskytuje skvělou příležitost k navázání nových kontaktů s dalšími producenty, restauracemi, obchody a dalšími partnery v potravinářském průmyslu.
  5. Podpora udržitelnosti: Soutěž podporuje výrobce, kteří kladou důraz na udržitelné zemědělství, šetrný přístup k přírodě a péči o životní prostředí pro lepší budoucnost nás všech.
  6. Výhody bez jakýchkoliv nákladů: Výhrou v soutěži Regionální potravina můžete pouze získat. Celý proces administrace a získání značky je zcela zdarma!

Pokud máte zájem  zúčastnit se soutěže a potřebujete ještě nějaké doplňující informace či pomoc s vyplněním přihlášky, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat – rádi pomůžeme.



V případě, že nesplňujete kritéria pro zařazení do soutěže Regionální potravina (velikost podniku, původ surovin apod.), můžete ještě soutěžit o získání značky Výrobek Olomouckého kraje, která se uděluje od roku 2005 nejlepším potravinářským a zemědělským výrobkům v kraji. Celkem se již značkou pyšní přes 240 výrobků, které jsou vyrobeny v Olomouckém kraji.  Přihláška do této soutěže a zásady (metodiku) jsou v příloze, termín pro podání přihlášky je do 29. 5. 2024.

Zásady pro udělení ocenění


(METODIKA)


“Výrobek Olomouckého kraje” - “Výrobek OK”©

z odvětví zemědělství a potravinářství


Vyhlašovatel soutěže:

Agrární komora Olomouckého kraje, Blanická 383/3, Olomouc 779 00.


2

Agrární komora Olomouckého kraje vydává Zásady, kterými se stanovují

podmínky pro udělení ocenění “Výrobek Olomouckého kraje” – “Výrobek

OK”© z odvětví potravinářství a zemědělství. Regionální značku spravuje

a má registrovanou Agrární komora Olomouckého kraje (dále AK OK).


Část A

Ocenění “Výrobek Olomouckého kraje” s právem označení “Výrobek OK”©, uděluje

předseda představenstva Agrární komory Olomouckého kraje na základě návrhu hodnotitelské

komise. Hodnotitelskou komisi (dále Komise) jmenuje předseda představenstva Agrární

komory Olomouckého kraje. Jejími členy je zástupce AKOK, Krajské veterinární správy,

Státní zemědělské potravinářské inspekce a zástupce za Olomoucký kraj (náměstek

odpovědný za zemědělství a životní prostředí Olomouckého kraje).

Termín hodnotitelské komise – 5. června 2024, RO SZIF Olomouc, Blanická 383/3, 779 00

Olomouc

Předávání ocenění je plánováno při příležitosti zahájení výstavy Flora Olomouc –

Hortikomplex dne 3.10.2024.


1. Podmínky pro udělení ocenění “Výrobek Olomouckého kraje”

1.1. Přihlašovatel může být osoba fyzická nebo právnická (dále jen “výrobce”)

oprávněná k podnikání nebo se sídlem podnikání na území Olomouckého kraje.

1.2. Přihlašovatel může být pouze výrobce, nikoli zmocněný zástupce (třetí osoba).

1.3. Přihlašovatel dokládá v přihlášce:


a) Příloha A – Identifikační údaje žadatele

b) Příloha B – Technická dokumentace výrobku

c) Příloha C – Specifické vlastnosti regionálního výrobku

d) Příloha D – Čestné prohlášení žadatele


Přihlášku do soutěže pro jednotlivé výrobky adresuje přihlašovatel na adresu :

Okresní agrární komora v Přerově, Wurmova 606/2, 750 02 Přerov s označením

“Výrobek OK” (osobně nebo poštou s elektronickým podpisem) nebo do datové

schránky AKOK (csyaezw).

Přijímání přihlášek probíhá do 29. května 2024.

Každá přihláška bude řádně zaregistrována. Zjistí-li se, že přihláška neúplná nebo obsahuje

zjevně chybné údaje, bude žadatel vyzván, aby nedostatky odstranil do 72 hodin od obdržení

výzvy. Pokud podmínky pro zařazení do soutěže i po této lhůtě nejsou splněny, bude

přihláška vyřazena z dalšího posuzování. Proti vyřazení nelze podat stížnost ani jiné opravné

prostředky.

Podmínky soutěže budou zveřejněny na webových stránkách www.kis-olomoucky.cz .


2. Specifické podmínky pro udělení ocenění “Výrobek Olomouckého

kraje”

2.1 Přihlášený výrobek musí splňovat platné právní předpisy včetně platných předpisů

Evropských společenství.


3


2.2 Přihlašovatel předloží technickou dokumentaci výrobku podle vzoru uvedeného

v příloze, v části B těchto Zásad.

2.3 Přihlašovatel je povinen současně se žádostí předložit používaný obal nebo návrh

obalu pro jednotlivé výrobky.

2.4 Přihlašovatel musí potravinářský výrobek nebo zemědělský produkt dodávat

do obchodní sítě.

2.5 Lze zařadit výrobky nejen z českých surovin, ale i ze surovin dovezených. Podíl

regionální práce na výrobě výrobku musí být 100 %, tzn. že výrobek byl vyroben

zcela na území Olomouckého kraje.

2.6 Ocenění “Výrobek OK”© se neuděluje žádnému nezpracovanému výrobku nebo

výrobku zpracovanému prostým dělením výchozího kusu, bez dalšího opracování

(s výjimkou ovoce a zeleniny nebo jedinečných tuzemských produktů, které budou

posuzovány individuálně).

2.7 Lze zařadit výrobce nad 250 zaměstnanců.

2.8 Při dodržování všech parametrů uvedených v dokumentaci k soutěži získává

oceněný výrobek značku na dobu neurčitou.

2.9 Přihlašovatel přihlásí svůj výrobek do těchto hodnocených kategorií:

1) Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský

salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená

kolena, paštiky apod.).

2) Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan,

paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky,

apod.).

3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).

4) Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).

5) Pekařské výrobky, včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé

pečivo, těstoviny).

6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.

7) Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné (piva,

lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje,

minerální vody apod.).

8) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená

nebo nakládaná ovoce zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.)

9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).


3. Odpovědnost přihlašovatele

3.1 Přihlašovatel odpovídá za to, že všechny jím uvedené údaje v přihlášce jsou úplné

a pravdivé.

3.2 V případě zjištění, že ocenění bylo uděleno na základě uvedení neúplných nebo

nepravdivých údajů, bude držiteli ocenění odebráno a informace o odebrání bude

AK OK zveřejněna ve sdělovacích prostředcích.

3.3 Přihlašovatel je povinen dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické praxe

u potravinářských výrobků a pravidla správné zemědělské praxe u zemědělských

produktů. Tuto skutečnost doloží přihlašovatel čestným prohlášením (viz. příloha,

část D těchto Zásad).

3.4 Přihlašovatel je povinen informovat AK OK o všech změnách týkajících se

oceněného výrobku, které provede v průběhu platnosti přiznaného ocenění.


4

3.5 Přihlašovatel předá Komisi vzorek přihlášeného výrobku k hodnocení v předem

stanoveném čase a datu na adresu Agrární komora Olomouckého kraje, Blanická

383/3, 779 00 Olomouc. Termíny pro předání k hodnocení - 4.6. během celého dne,

5.6.2024 do 9,00 h.


4. Udělení ocenění “Výrobek OK”

4.1 Pokud výrobek splňuje podmínky a bude Komisí navržen pro udělení ocenění, bude

ocenění “Výrobek OK” © uděleno předsedou představenstva AK OK. Přihlašovatel

obdrží certifikát “Výrobek OK”©.

4.2 Pokud podmínky pro zařazení do soutěže nejsou splněny, bude tato skutečnost

přihlašovateli písemně sdělena do 10 dnů ode dne přijetí přihlášky společně

s uvedením důvodů, pro které nelze výrobek do soutěže zařadit. Proti zamítnutí

nelze podat stížnost ani jiné opravné prostředky.

4.3 Na udělení ocenění není právní nárok.

4.4 Certifikát se vyhotovuje v jednom vyhotovení, podepisuje ho předseda AKOK a

zástupce za Olomoucký kraj.

4.5 Certifikát obsahuje:


1. název výrobku, kterému bylo uděleno ocenění,

2. identifikace výrobce

3. podnikání, popř. adresu a sídlo společnosti, která výrobek

s regionální značkou vyrábí

4. datum, ve kterém bylo ocenění přiděleno


5. Podmínky užívání ocenění “Výrobek OK” ©

5.1 Držitel ocenění “Výrobek OK” ©:

a) Dodává výrobek do obchodní sítě v kvalitě odpovídající údajům v přihlášce.

b) Je povinen plnit podmínky Zásad pro udělení ocenění “Výrobek OK” ©.

c) Je povinen uchovávat ocenění o udělení titulu.

d) Akceptuje zveřejňování údajů AK OK a jejich partnerů vyplývajících

z ocenění v rozsahu: obchodní jméno (jméno a příjmení), adresa sídla

společnosti a název a druh oceněného výrobku.

e) Využívá udělené ocenění způsobem, který nevede k jeho znevažování

a zavazuje se dodržovat pravidla pro jeho používání, obsažená

v grafickém manuálu loga .


6. Posouzení přihlášených výrobků

6.1 Přihlášené výrobky posuzuje nezávislá Komise.

6.2 Komise prověří správnost zařazení výrobku do kategorie hodnocených výrobků.

6.3 Komise posuzuje přihlášený výrobek především na základě senzorických,

estetických designerských vjemů a na základě zdravotní a společenské prospěšnosti

výrobku bodováním od 0 do 10. Každý člen Komise přidělí body dle svého uvážení.

Přidělené body se sčítají. Návrh na ocenění získávají výrobky s nejvyšším

dosaženým bodovým ohodnocením. Na základě tohoto hodnocení vydává Komise

doporučení předsedovi představenstva AK OK na přiznání ocenění. Při shodnosti

dosažených bodů rozhoduje Komise pro stanovení pořadí hlasováním.


5


6.4 Hodnotící kriteria:


I. Inovativnost - originalita, původ, regionalita, inovativnost ve zpracování.

II. Senzorické posouzení - chuť, vzhled, vůně apod.

III. Použité materiály, suroviny a způsob výroby – technologická hlediska

a způsob zpracování, využití místních surovin.

IV. Design výrobku - označení, vzhled, obalová technika, ochrana před

poškozením.

V. Specifické a pomocné posouzení - vliv výrobku na zdraví zákazníka,

dostupnost výrobku na trhu, bioprodukt .


7. Závěrečná ustanovení

7.1 Přiznání ocenění “Výrobek OK”© platí pro výrobce po dobu výroby oceněného

výrobku za předpokladu dodržení Zásad.

7.2 AK OK může provést zpřesnění a změnu těchto zásad.

7.3 Platné zásady budou zveřejněny na webových stránkách www.kis-olomoucky.cz

Výrobek


V Olomouci dne 20.3.2024

Jana Neradilová, koordinátorka RP a VOK

Agrární komora Olomouckého kraje

mobil : +420 728 730 428




Redakce KIS, 24.03.2024

          zpět...