Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve
spolupráci se Státní veterinární správou vydal aktualizovanou verzi publikace
autorů Petra Šatrána a Josefa Dubna „Nákazy zvířat přenosné na člověka a
bezpečnost potravin“. Publikace podává stručný přehled o nákazách, které jsou
přenosné ze zvířat na člověka, tzv. zoonózách, se zaměřením na nákazy, jejichž
zdrojem jsou většinou potraviny.
V publikaci jsou zpracovány kapitoly na téma salmonelóza,
kampylobakterióza, tuberkulóza, brucelóza, trichinelóza, parazitózy,
leptospiróza, listerióza, spongiformní encefalopatie, nemoc šílených krav a
další kontaktní nákazy. V jednotlivých kapitolách je uvedena stručná
charakteristika původce a průběh onemocnění u zvířat i u člověka a dále jsou
zde uvedeny informace o současné nákazové situaci, o hlavních rizicích a
zdrojích jednotlivých onemocnění a informace, jak se před těmito infekcemi
chránit. Samostatná kapitola je v publikaci věnována nákazám, které naopak může
člověk přenášet prostřednictvím potravin na zvířata.
Cílem publikace je informovat širokou laickou veřejnost o
problematice zoonóz a zajištění bezpečnosti potravin a seznámit ji rovněž s
činností příslušných dozorových orgánů. Publikace vychází z informací získaných
při monitoringu zoonóz, který je prováděn průběžně na území ČR a který je
každoročně vyhodnocován jak na národní úrovni, tak na úrovni Evropské unie.
Publikace: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost
potravin ke stažení
Rok vydání: 2024
ISBN: 978-80-7434-766-5
Vydal: Odbor bezpečnosti potravin (18110)
Redakce KIS, 22.02.2024