Výroba masa klesá, ale spotřeba roste
Podle výsledků šetření
ČSÚ už od počátku roku 2022 neustále klesá výroba masa. První čtvrtletí
letošního roku trend jen potvrdilo. Pokud jde o vepřové, bylo za první tři
měsíce letošního roku vyrobeno množství lehce převyšující 50 tisíc tun. To je
téměř o 5 procent méně než za stejné období loňského roku.
Výsledek je součinem dvou hlavních faktorů: klesajícího počtu porážek a
snižující se porážkové hmotnosti. Počet poražených prasat se propadl o 3,2%. To
představuje úbytek 17,5 tisíce prasat. Zároveň se snížila porážková váha ze
119,7 kg na počátku loňského roku na 118,4 kg. V tomto případě jde spíš jen o
návrat k normálu, protože porážková váha se okolo hodnoty 118 kilogramů
pohybuje dlouhodobě a počátek loňského roku byl spíš jen anomálií. Poptávka po
jatečných prasatech v té době byla extrémně nízká a neobvykle vysoká porážková
váha to jen dokumentuje.
Při tom všem se ale prostor pro vepřové maso na našem trhu překvapivě zvětšuje.
V roce 2021 se spotřeba vepřového masa zvýšila na 44,6 kg/osobu a rok. To
znamená o 1,2 kilogramu více, než o rok dříve a dokonce více než 4 kilogramový
nárůst v porovnání s rokem 2013.
Zdroj: ČSÚ
Redakce KIS, 12.05.2023