Stravovací návyky se mění
Pokles spotřeby
vepřového v Evropě není ničím novým. Dochází k němu již celou řadu let. Je to
dílem proto, že populace stárne a dává proto přednost lehčím jídlům, dílem
potom kvůli změnám v životním stylu. Ačkoli je dnešní vepřové maso z hlediska
obsahu tuku srovnatelné s tím kuřecím, stále úplně nezapadá do toho, čemu část
lidí říká zdravý životní styl.
Pokles spotřeby je sice plíživý a nenápadný, ale při srovnání s historickými
daty se ukazuje jak hrozivý může být. V Německu byla publikována data o
spotřebě potravin a loňský rok byl pro vepřové maso tím vůbec nejhorším. Každý
obyvatel ho spotřeboval jen 29 kilogramů. Pro porovnání: před patnácti lety to
bylo plných 40,5 kilogramu. Rozdíl tedy činí 11,5 kg masa. Při velikosti
populce v Německu (84 mil. lidí) to znamená, že se spotřeba snížila o 1 milion
tun! Podobný, i když ne tak dramatický vývoj je možné sledovat i v dalších
zemích.
Často se sice mluví o tom, jak propad exportu způsobuje komplikace ne Evropském
trhu, ale z dlouhodobého pohledu má pravděpodobně ještě horší vliv pokles
spotřeby vepřového masa.
Zdroj: Pig333.com
Redakce KIS, 07.04.2023