Stravovací návyky se mění

Pokles spotřeby vepřového v Evropě není ničím novým. Dochází k němu již celou řadu let. Je to dílem proto, že populace stárne a dává proto přednost lehčím jídlům, dílem potom kvůli změnám v životním stylu. Ačkoli je dnešní vepřové maso z hlediska obsahu tuku srovnatelné s tím kuřecím, stále úplně nezapadá do toho, čemu část lidí říká zdravý životní styl.

Pokles spotřeby je sice plíživý a nenápadný, ale při srovnání s historickými daty se ukazuje jak hrozivý může být. V Německu byla publikována data o spotřebě potravin a loňský rok byl pro vepřové maso tím vůbec nejhorším. Každý obyvatel ho spotřeboval jen 29 kilogramů. Pro porovnání: před patnácti lety to bylo plných 40,5 kilogramu. Rozdíl tedy činí 11,5 kg masa. Při velikosti populce v Německu (84 mil. lidí) to znamená, že se spotřeba snížila o 1 milion tun! Podobný, i když ne tak dramatický vývoj je možné sledovat i v dalších zemích.

Často se sice mluví o tom, jak propad exportu způsobuje komplikace ne Evropském trhu, ale z dlouhodobého pohledu má pravděpodobně ještě horší vliv pokles spotřeby vepřového masa.

Zdroj: Pig333.com 

Redakce KIS, 07.04.2023

          zpět...