Jsou požadavky na lepší welfare skutečné?
Média i průzkumy jsou
plné informací o tom, že spotřebitelé požadují lepší životní podmínky zvířat.
Mnohem komplikovanější je potom otázka, zda jsou ochotni za takovou produkci
platit víc. Odpověď by mohla přinést poslední změna legislativy v sousedním
Německu. Federální vláda totiž schválila návrh zákona o označování potravin
živočišného původu.
Pokud Evropská komise návrh německé vlády notifikuje, budou v Německu živočišné
potraviny povinně značeny pětistupňovou škálou podle toho, jak byla zvířata
ustájena. Nejnižším stupněm bude běžné ustájení, následovat bude ustájení se
zvětšenou plochou, chov s výběhem, venkovní chov a nejvyšším stupněm bude
organická produkce.
Vepřové maso by mělo v tomto systému být průkopníkem. Podle návrhu je totiž
první takto označovanou položkou čerstvé nezpracované vepřové maso. Protože se
dá předpokládat, že se maso bude cenově poměrně výrazně lišit, bude možné
zjistit skutečné preference zákazníků a ne jen plané proklamace při
dotazníkových šetřeních.
Zdroj: Pig333.com
Redakce KIS, 21.10.2022