Vepřovinky
Čeští řezníci připlácejí za prasata jen neochotně
Rychlý růst vyhlášené ceny se nezastavil ani tentokrát. Pro příštích sedm dní bude v Německu platiti základní cena 1,55 €/kg JUT. Znamená to zvýšení o dalších 5 centů. Výrazné navyšování přivádí cenu na úroveň, kde byla v průběhu loňského září. K pozitivnímu vývoji se připojuje i Dánsko, kde cena jatečných prasat rostla o 20 ore (2,7 centu).
Po měsíci se konečně růst cen jatečných prasat dostal i na náš trh. V průběhu osmého týdne se cena zdvihla o více než korunu. K navýšení průměrné ceny došlo poprvé od loňského pololetí! Od té doby prasata zlevnila o téměř 13 korun na kilogramu. Start letošního roku byl pro chovatele prasat velmi nepříznivý. Za prvních osm týdnů se prodávala prasata v průměru za 34,41 Kč/kg. Na počátku roku 2017 to přitom bylo 40,71 Kč. Rozdíl je tedy plných 6,30 Kč.
Ačkoli se cena u nás začala zvyšovat až výrazně později, než v západní Evropě, už pro tento týden se část jatek zdráhá v trendu pokračovat. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod zůstávají na ceně 37 kč/kg, která platila i v uplynulém týdnu. Na tuto cenu se dostala i jatka Příbram (+1Kč) a krok takřka srovnala i jatka na Moravě, kde se cena pohybuje v rozmezí 36 až 36,50 Kč/kg.
-JS-
Ministerstvo upřesnilo některá opatření v rámci dotací na welfare
Od 1.3. běží období, v němž musí chovatelé dodržovat pravidla nového dotačního titulu, pokud chtějí v říjnu žádat o dotaci. Tak, jako u každého nového dotačního programu, objevují se i tady některé nejasnosti a upřesnění. Situace se velmi rychle mění a doporučujeme všem zájemcům o tuto dotaci velmi pečlivě sledovat webové stránky Svazu.
Jednou ze změn proti výkladu, který byl přednesen na seminářích, které organizoval Svaz chovatelů prasat, je úprava pravidel u šetrné kastrace. Podle znění dotačního titulu musí chovatel zajistit anestezii, anelgezii a protizánětlivoOd prvního března běží období, v němž musí chovatelé dodržovat pravidla nového dotačního titulu, pokud chtějí v říjnu žádat o dotaci. Tak, jako u každého nového dotačního programu, objevují se i tady některé nejasnosti a upřesnění. Situace se velmi rychle mění a doporučujeme všem zájemcům o tuto dotaci velmi pečlivě sledovat webové stránky Svazu.
Jednou ze změn proti výkladu, který byl přednesen na seminářích, které organizoval Svaz chovatelů prasat, je úprava pravidel u šetrné kastrace. Podle znění dotačního titulu musí chovatel zajistit anestezii, analgezii a protizánětlivou léčbu. Zatímco dříve byl výklad takový, že je třeba užít tři oddělené preparáty. MZe, po diskusích s odborníky, dospělo k závěru, že je možno použít léky spojující více účinků. Typickým užitím tak může být lokální anestezie a následně podávání léčiv s protizánětlivými a analgetickými účinky.
Druhým upřesněním výkladu dotačního titulu je možnost využití odvodněné plochy v podprogramu zajišťujícím nezaroštovanou plochu u selat v předvýkrmu. V tomto případě je za pevnou plochu považována i plocha odvodněná - tedy plocha, která obsahuje otvory nebo štěrbiny pro odvodnění. Ty ale nesmí překročit 10 % z celkové plochy.
-JS-
Rusko kritizuje Evropu kvůli moru prasat
ruských médiích Evropu ze zatajování výskytu afrického moru prasat. Navíc uvedl, že státy unie proti moru nic nepodnikají a předpokládá se jeho rozšíření do dalších zemí (Rakousko, Německo, Maďarsko).
Aniž by se zabýval tím, že Rusko nedokázalo zastavit mor na jeho dva tisíce kilometrů dlouhé cestě napříč Ruskem ani tím, že do EU byl mor prokazatelně zavlečen z Ruska, prorokoval další zhoršování situace, která je už nyní (podle jeho slov) horší než v Rusku.
Ačkoli jsou to výroky politické a velmi diskutabilní, není možné přehlížet, že je situace skutečně stále velmi vážná. Podle jednoho z předních odborníků na chov prasat v sousedním Polsku, profesora Zygmunda Peisaka, se nedá předpokládat, že by se u našich severních sousedů podařilo zlikvidovat AMP dříve než za deset nebo patnáct let. A přes opatření, která jsou momentálně nastavená, hrozí, že zničí až 15 % chovů prasat. Ty jsou totiž tak malé, že nejsou schopny dodržovat pravidla biosecurity.
Zdroj: GlobalMeatNews.com
Kontrolní akce veterinářů a celníků ukázal celou řadu problémů
Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) v minulém týdnu ve spolupráci s Celní správou ČR provedli mimořádnou kontrolní akci. V jejím rámci zkontrolovali po celé České republice celkem 48 dopravních prostředků přepravujících živočišné produkty, z toho ve 30 procentech případů zjistili nějakou závadu.
Bezmála v jedné třetině z nich, se jednalo o problémy s označením převáženého zboží. Ve třech případech bylo zjištěno, že příjemce zásilky ze zahraničí dopředu nenahlásil příslušné krajské veterinární správě příchod zboží. Ve stejném počtu případů neměl přepravce požadovanou registraci pro přepravování potravin živočišného původu. Mezi další zjištěné závady patřily nedostatečné průvodní doklady, nedodržení předepsaných přepravních teplot. V jednom případě byla zjištěna také nedostatečná hygiena přepravy.
Zmíněná kontrolní akce není zdaleka jediným případem úspěšné spolupráce mezi Celní správou a Policií ČR v letošním roce. Jen od začátku roku 2018, bylo společnými silami na silnicích zastaveno a zkontrolováno na 70 vozidel. Kdy bylo zjištěno celkem 35 závad. Největším úlovkem se stal převoz více než jedné tuny živočišných potravin neznámého původu.
Zdroj: SVS
Rostou drobní výrobci potravin
Boj s maloobchodními řetězci je těžký a potravináři většinou tahají za kratší konec. Vyhnout se jim však není jednoduché. Drtivá většina masa se totiž prodává právě tam. Malé soukromé masny až donedávna ustupovaly. Momentálně se ale zdá, že se trend pomalu mění. Už jsme si zvykli, že zájem o české potraviny roste. Teď se k tomu přidává snaha spotřebitelů nakupovat takzvaně "okolo komína".
Výsledek toho je dobře vidět na Vysočině, kde v poslední době stoupl počet malých producentů potravin přímo z farmy. Minimlékáren je dnes již 29 a pro porážky a bourání masa je schváleno dokonce 79 provozů. Jejich ambicí samozřejmě není zásobovat nadnárodní maloobchodní řetězce, ale soustředí se na budování lokální klientely - takzvaných krátkých obchodních řetězců.
Je pravda, že hygienická pravidla jsou velmi přísná a výrobu prodražují. Na druhé straně garantují, že i v těchto malých provozech se kupující může spolehnout na bezpečnost nakupovaných potravin. Že je o ně zájem ukazuje rostoucí počet těchto provozů.
Zdroj: ČTK
Zpracováno SCHP 5.března 2018
www.schpcm.cz
info@schpcm.cz
Redakce KIS, 05.03.2018