Dovoz masa do ČR se zvýšil
Při jednáních se řezníky
se často dozvídáme, že když nejsme schopni vyrobit dostatek masa, musí si ho
dovážet ze zahraničí. Chovatelé oponují, že se produkce snižuje právě kvůli
dovozů. Dostáváme se tedy ke klasické otázce - co bylo dřív? Vejce nebo
slepice? Paměť bohužel často selhává a statistická data odpovědět nedokážou.
Proto by bylo dobré si zapamatovat lekci z nedávných měsíců, která dává na
otázku poměrně jasnou odpověď.
Asi všichni si zatím ještě dobře pamatujeme zoufalou situace před koncem
loňského roku. Ceny nesmyslně nízké a přesto jatka snižují dodávky a o prasata
nemají zájem. Přesně v ten samý okamžik však dovoz masa do ČR láme všechny
rekordy. Během jediného měsíce bylo dovezeno téměř 28 tisíc tun vepřového masa.
Naprostý historický rekord.
Za rok se domácí produkcí celkem jistě znovu sníží. Vypadnou totiž ti, kdo se v
průběhu loňského podzimu rozhodli, a nebo byli donuceni, skončit. A téměř jistě
přijde znovu na přetřes otázka, proč nejsme schopni dodávat dostatek vepřového
masa. Potom bychom si měli vývoj v posledních měsících dobře pamatovat a
odpovědět, že produkce klesá proto, že když se jim to hodí, dovezou si
zpracovatelé spoustu levného masa. Chov prasat (a ostatně ani žádná jiná
zemědělská výroba) tak ale dělat nejde. Produkce musí být kontinuální.
Jan Stibal, Svaz chovatelů prasat, z.s.
Redakce KIS, 18.03.2022