Dovoz masa do ČR se zvýšil

Při jednáních se řezníky se často dozvídáme, že když nejsme schopni vyrobit dostatek masa, musí si ho dovážet ze zahraničí. Chovatelé oponují, že se produkce snižuje právě kvůli dovozů. Dostáváme se tedy ke klasické otázce - co bylo dřív? Vejce nebo slepice? Paměť bohužel často selhává a statistická data odpovědět nedokážou. Proto by bylo dobré si zapamatovat lekci z nedávných měsíců, která dává na otázku poměrně jasnou odpověď.

Asi všichni si zatím ještě dobře pamatujeme zoufalou situace před koncem loňského roku. Ceny nesmyslně nízké a přesto jatka snižují dodávky a o prasata nemají zájem. Přesně v ten samý okamžik však dovoz masa do ČR láme všechny rekordy. Během jediného měsíce bylo dovezeno téměř 28 tisíc tun vepřového masa. Naprostý historický rekord.

Za rok se domácí produkcí celkem jistě znovu sníží. Vypadnou totiž ti, kdo se v průběhu loňského podzimu rozhodli, a nebo byli donuceni, skončit. A téměř jistě přijde znovu na přetřes otázka, proč nejsme schopni dodávat dostatek vepřového masa. Potom bychom si měli vývoj v posledních měsících dobře pamatovat a odpovědět, že produkce klesá proto, že když se jim to hodí, dovezou si zpracovatelé spoustu levného masa. Chov prasat (a ostatně ani žádná jiná zemědělská výroba) tak ale dělat nejde. Produkce musí být kontinuální.

Jan Stibal, Svaz chovatelů prasat, z.s.

Redakce KIS, 18.03.2022

          zpět...