Produkce vepřového v EU klesne
Podle posledních odhadů
Evropské komise je očekáván letos a v příštím roce opět pokles produkce
vepřového masa. Snížení nebude nijak významné - 0,5 % v letošním roce a 0,2 % v
roce 2025. Je to ale v rozporu s vývojem v prvním pololetí. V porovnání s prvním
pololetím loňského roku bylo totiž letos vyrobeno o 1,7 % vepřového masa víc.
Především to šlo na vrub Polska, kde se výroba zvýšila o 9 %.
Kromě Polska však ve všech významných produkčních zemích výroba klesá. Ve
Španělsku, které je největším evropským producentem, klesne letos podle odhadu
produkce o 2,2 %, v Německu o 6,3 %, v Holandsku o 13,3 % a v Dánsku dokonce o
19 %. To ve výsledku znamená, že produkce vepřového v Unii bude nejnižší za
posledních 15 let.
Z hlediska bilance výroby a spotřeby je nejdůležitějším faktem další snižování
objemu exportu. V důsledku vysokých cen uvnitř EU se maso hůř umísťuje na
exportní trhy a vývoz se snižuje o 6 %. Snad jedinou alespoň mírně pozitivní
zprávou je, že se zřejmě stabilizuje domácí spotřeba. Ta v posledních několika
letech klesala a pro letošek i příští rok by měla zůstat přibližně na stejné
úrovni (30,9 kg/osobu).
Zdroj: EK
Redakce KIS, 25.10.2024