Libové a ještě libovější

Jatečná prasata ušla za posledních deset let obrovský kus cesty. Ekonomika, která byla po většinu času na hranici rentability nebo pod ní, tvrdě selektovala podniky a nutila všechny hledat nejefektivnější přístupy a snižovat náklady tak, jak to jen šlo.

Tlak spotřebitelů na co nejlibovější maso spolu s faktem, že tučná zvířata mají mnohem horší konverzi, přinesl velkou změnu i v této oblasti. Průměrný podíl libového masa v roce 2012 byl 56,8 %. V loňském roce se tento ukazatel vyšplhal o tři procenta na 59,7%. Ještě lépe je posun vidět na počtech zvířat klasifikovaných v jednotlivých třídách. Zatímco před deseti lety bylo ve třídě S klasifikováno pouhých 12 % zvířat, dnes je to prakticky polovina. Dalších 43 % je klasifikováno ve třídě E, takže výše než 55 % libového masa má 93,5 % všech klasifikovaných zvířat. V roce 2012 bylo tak vysoko klasifikováno jen 72 % zvířat.



Zdroj: SZIF

Redakce KIS, 14.07.2023

          zpět...