Libové a ještě libovější
Jatečná prasata ušla za
posledních deset let obrovský kus cesty. Ekonomika, která byla po většinu času
na hranici rentability nebo pod ní, tvrdě selektovala podniky a nutila všechny
hledat nejefektivnější přístupy a snižovat náklady tak, jak to jen šlo.
Tlak spotřebitelů na co nejlibovější maso spolu s faktem, že tučná zvířata mají
mnohem horší konverzi, přinesl velkou změnu i v této oblasti. Průměrný podíl
libového masa v roce 2012 byl 56,8 %. V loňském roce se tento ukazatel vyšplhal
o tři procenta na 59,7%. Ještě lépe je posun vidět na počtech zvířat
klasifikovaných v jednotlivých třídách. Zatímco před deseti lety bylo ve třídě
S klasifikováno pouhých 12 % zvířat, dnes je to prakticky polovina. Dalších 43
% je klasifikováno ve třídě E, takže výše než 55 % libového masa má 93,5 %
všech klasifikovaných zvířat. V roce 2012 bylo tak vysoko klasifikováno jen 72
% zvířat.
Zdroj: SZIF
Redakce KIS, 14.07.2023